073 720 02 00
In de media

Advocaat Danny Snijders over aangifte tegen boerderij Pukkemuk in Dongen

Bijgewerkt op

DONGEN – De van discriminatie beschuldigde eigenaar van speelboerderij Pukkemuk kan in de geruchtmakende burkazaak zomaar aan het kortste eind trekken. Volgens advocaat Danny Snijders is het recht om overal te bidden in Nederland zó sterk dat je niet zomaar mensen op die manier kunt benaderen en kunt wegsturen van je terrein. Dat zegt de raadsman in gesprek met Omroep Brabant.

De speelboerderij in Dongen staat deze week plots in het middelpunt van een etnische discussie. Mag je zomaar op iemands privéterrein bidden, ook als mensen zich daaraan storen? “De eigenaar heeft inderdaad het recht om regels te stellen aan gedrag en aan uiterlijk vertoon. Maar die regels moeten wel redelijk zijn”, legt de Bossche advocaat uit.

In Nederland heeft iedereen de vrijheid om zelf te kiezen om tot een godsdienst toe te treden en deze te beoefenen. “Het recht om overal te bidden is zó sterk dat het maar zelden voorkomt dat iemand dat echt op zo’n manier kan stellen.”

ZIE OOK: Mohamed legt uit: hoe werkt bidden in de openbare ruimte?

Aangifte van discriminatie

De Tilburger Bilal Salam, die maandag samen met familieleden Pukkemuk bezocht, deed woensdag aangifte van discriminatie. Tijdens het bezoek gingen drie volledig gesluierde vrouwen in gebed. Andere bezoekers van Pukkemuk schrokken hiervan, meldt eigenaar Van Leijsen. Hij besloot de Tilburgers op hun gedrag aan te spreken.

In een brief liet de directeur weten zich slachtoffer en geen dader te voelen. Hij benadrukt dat de rel om het bidden en de gezichtsbedekkende sluiers helemaal niets met discriminatie te maken heeft. “Voor de spelende kinderen en ook hun ouders was het een situatie waar ze moeilijk raad mee wisten.”

ZIE OOK: ‘Kinderen waren bang’, eigenaar Pukkemuk voelt zich slachtoffer na rel om boerka

Vervolgproces

Op het moment ligt de aangifte bij het Openbaar Ministerie in Breda. Daar buigt een expert die gespecialiseerd is in discriminatiezaken zich over de zaak. Volgens Bilal gaat de aangifte niet alleen om het bidden, maar ook om de boerka’s die zijn drie schoonzussen droegen. Op de beelden die de Tilburger maakte is te horen dat Van Leijsen roept dat ‘die sluiers af moeten’ en de familie ‘te extreem is’.

Het kabinet wil het dragen van een boerka op sommige plaatsen verbieden. Het dragen van gezichtsbedekkende kleding wordt mogelijk verboden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Bedrijven kunnen zelf kledingvoorschriften hanteren die het dragen van een boerka onmogelijk maakt. Volgens Bilal was dat in Pukkemuk allerminst het geval.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties