073 720 02 00
Nieuws

Alles over partneralimentatie

Door Bijgewerkt op Nieuws

Tijdens het huwelijk bent u verplicht voor elkaar te zorgen, ook in financiële zin. Na een scheiding vervalt de verplichting om elkaar in financiële zin te verzorgen, niet.

Het belangrijkste uitgangspunt is dat men de levenstandaard, gerelateerd aan de welstand tijdens het huwelijk, zoveel mogelijk voort kan zetten. Indien één van de ex-partners niet voldoende inkomsten heeft om die welstand voort te zetten, dient de ander partneralimentatie te betalen.

Berekening partneralimentatie

Partneralimentatie wordt berekend op basis van bepaalde normen: de “Trema normen”. Deze normen zijn ontwikkeld door rechters. Het zijn ‘slechts’ aanbevelingen, dus u kunt van deze normen afwijken.

Er zijn echter wel wettelijke maatstaven die gelden bij een berekening partneralimentatie, namelijk de behoefte van de onderhoudsgerechtigde enerzijds en de draagkracht van de onderhoudsplichtige anderzijds.

Behoefte

Behoefte is een voorwaarde voor het vaststellen van partneralimentatie. Bestaat er geen behoefte aan een bijdrage, dan hoeft er ook geen partneralimentatie te worden bepaald én betaald. Het staat u echter vrij om met uw ex-partner een onderhoudsbijdrage overeen te komen. In dat geval wijkt u dan dus af van de normen.

Uit de rechtspraak volgt dat bij het bepalen van de behoefte niet kan worden uitgegaan van een absoluut behoeftebegrip; de grens ligt dus niet bij het bestaansminimum. Of iemand behoefte heeft aan een bijdrage in zijn of haar levensonderhoud, en hoe hoog die bijdrage dan zou moeten zijn, hangt af van de individuele omstandigheden en moeten van geval tot geval worden bepaald.

Draagkracht

Iemand kan behoefte hebben aan een bijdrage, maar vanzelfsprekend moet de ander die bijdrage wel kunnen voldoen. Dat heet draagkracht. Ook bij het bepalen van de draagkracht wordt gekeken naar de individuele omstandigheden en wordt een bedrag van geval tot geval bepaald.

Partneralimentatie berekenen is dus maatwerk

De berekening van partneralimentatie is dus altijd maatwerk. Snijders Familierecht levert dit maatwerk.

Wilt u weten of u recht heeft op een onderhoudsbijdrage, dan wel of u verplicht bent tot het betalen van partneralimentatie? Neemt u dan contact met ons op. Mr. Swinkels en mr. Verlijsdonk staan u graag te woord.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties