073 720 02 00
In de media

Danny Snijders helpt verkoopmedewerker in nood

Bijgewerkt op

Vraag Ben

Ik ben 27 en werk nu bijna een jaar als verkoopmedewerker bij een haardenspecialist. Ik werk ongeveer 32 uur per week, maar een vast contract heb ik nog niet. Afgezien van een paar kleine incidenten, zoals te laat komen, weet mijn baas niks van mijn cokeverslaving. Ik heb besloten dat ik mijzelf op wil laten nemen in een kliniek. De opname duurt drie maanden. Ik vertel mijn baas liever niet wat er hand is, maar kan ik zomaar drie maanden verlof opnemen zonder echte reden? Kan ik ontslagen worden als ik eerlijk vertel dat ik verslaafd ben en naar een afkickkliniek moet of kan ik beter een andere reden verzinnen?

Met vriendelijke groet, Ben

Antwoord advocaat Danny Snijders

Ik ben advocaat en onder andere gespecialiseerd in juridische verslavingsvraagstukken. Eerder in LEF heb ik de relevante arbeidsrecht jurisprudentie voor verslaafden op een rij gezet. Dat zou je nog eens kunnen lezen.

Jouw probleem is veel voorkomend. Want: er rust een taboe op verslaving in de maatschappij. Veel werkgevers zien het nog altijd als ‘zwakte’ . Ze begrijpen niet dat het echt een ziekte is. Verslaafden schamen zich en willen er alles aan doen om hun ‘drug of choice’ te blijven gebruiken. Dat is immers een symptoom van de ziekte verslaving. Ze zijn bovendien bang voor ontslag. Echter, dat leidt tot verstoorde verhoudingen. Te laat komen, maar ook ‘zo maar’ een paar weken of maanden weg gaan zonder dat je werkgever weet wat er aan de hand is, is arbeidsrechtelijk verwijtbaar. En terecht: dat kan niet ‘zo maar’.

Ik raad je dus aan: ga met je werkgever in gesprek. Zeg dat je ziek bent en dus opgenomen moet worden om er vanaf te komen. Je hoeft geen verlof te nemen. Dat doe je immers ook niet als je griep hebt. Mocht de werkgever je ontslaan: dat mag niet. Zorg er wel voor dat je ziekmelding vast ligt. Als je werkgever je toch ontslaat, dan heb je een zeer sterke zaak. Dat heb je niet als je zwijgt over je ziekte. Dan is namelijk arbeidsrechtelijk te verwijten dat je geen actie hebt ondernomen om van je ziekte af te komen. Ook heb je je werkgever de gelegenheid ontnomen om te helpen in je ziekte en de oorzaken van je verzuim. Daarnaast heb je gelogen als je blijft zwijgen en dat nemen kantonrechters je –terecht weer- niet in dank af.
Succes.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties