073 720 02 00

Een echtscheiding aanvragen: hoe werkt dat?

Door Bijgewerkt op Geen categorie

Als advocaat familierecht wordt ons regelmatig de vraag gesteld: “Ik wil scheiden, moet ik nu via een advocaat de scheiding aanvragen?”. Als u met elkaar getrouwd bent, dan luidt het antwoord op die vraag: “Ja”.

De volgende vraag is dan vaak: “Scheiden, hoe doe je dat?!”

Scheiding aanvragen en regelen

Met een echtscheiding wordt uw huwelijk ontbonden. Een rechter is de enige die een echtscheiding kan uitspreken. Dit doet de rechter op uw verzoek (eenzijdig) of dat van u beiden (gezamenlijk). Het verzoek kan echter enkel door een advocaat bij de rechtbank worden ingediend. Vanaf het moment van indiening, is de echtscheidingsprocedure aangevangen.

Afhankelijk van de onderlinge verstandhouding, kunt u de echtscheiding aanvragen en regelen door middel van mediation. Uw (aanstaande) ex-partner en u worden dan samen begeleid en er wordt een gezamenlijk echtscheidingsverzoek ingediend. Het is echter ook mogelijk dat u ieder een eigen advocaat neemt.

Als u een eigen advocaat in de arm neemt, behartigt die advocaat enkel uw belangen. Wel wordt er altijd geprobeerd om in overleg met uw (aanstaande) ex-partner, dan wel diens advocaat de scheiding te regelen. Ook als dat niet lukt, kan uw advocaat namens u de scheiding aanvragen, namelijk door middel van een eenzijdig echtscheidingsverzoek. U kunt in Nederland dus hoe dan ook scheiden, ongeacht de vraag of uw partner het daarmee eens is.

Bij een eenzijdig verzoek duurt de echtscheidingsprocedure overigens wel langer dan bij een gezamenlijk verzoek. De rechtbank moet bij een eenzijdig verzoek namelijk ook uw ex-partner de gelegenheid geven om zijn standpunten naar voren te brengen. Dit wordt de verweertermijn genoemd. Bij een gezamenlijk verzoek bent u er samen al uit en kan de rechtbank meteen (dat wil zeggen: vier weken nádat het verzoek is binnengekomen) een beslissing nemen.

Meer weten over een scheiding aanvragen?

Bij Snijders Familierecht kunt u terecht voor mediation, maar uiteraard kunt u ook alleen worden bijgestaan. Voor vragen over de mogelijkheden wat betreft een echtscheiding aanvragen of het aanvragen van scheidingspapieren, kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties