Horen vergoedingen voor regulier overwerk tot het vakantieloon?
Met enige regelmaat ontstaat er een discussie tussen werkgever en werknemer over vergoedingen voor overwerk. De wet kent geen verplichting waaruit een overwerkvergoeding voortvloeit. Leidend is wat partijen hier in de individuele arbeidsovereenkomst c.q. in het personeelshandboek over afspreken. Maar welk loon dient nu te worden uitbetaald tijdens vakantiedagen? Dient hierin ook rekening gehouden worden met regulier overwerk?
Over deze kwestie deed de Hoge Raad recent uitspraak. Werknemer vorderde in een dagvaardingsprocedure een nabetaling van te weinig betaald vakantieloon met wettelijke rente en wettelijke verhoging, omdat zijn werkgever bij het berekenen van het vakantieloon het overwerk ten onrechte buiten beschouwing had gelaten. Heeft werknemer hiermee terecht een punt?
Wat zegt de wet?
De wet kent in artikel 7:639 lid BW het uitgangspunt dat de werknemer tijdens zijn vakantie recht op loon behoudt. Voor de beoordeling wat dit uitgangspunt in praktijk betekent, dient ook gekeken te worden naar de Arbeidstijdenrichtlijn. Deze richtlijn kent een minimumbescherming wat betreft het recht op inkomen voor werknemers die jaarlijks vakantie genieten.
Hoe kijkt het Hof van Justitie hier tegenaan?
Het Hof van Justitie heeft ook al eerder een uitspraak gedaan over het betalen van loon tijdens een vakantie van werknemer. Volgens het Hof van Justitie geldt als uitgangspunt dat de werknemer tijdens de vakantie in een situatie dient te worden geplaatst, die qua beloning hetzelfde is als tijdens de gewerkte periodes. Werkgever dient werknemer in staat te stellen de vakantie op te nemen die hij verdient. Het Hof van Justitie maakt daarbij een onderscheid in enerzijds incidenteel en onvoorspelbaar overwerk en anderzijds overwerk dat werknemer op reguliere basis verricht en waarvan de vergoeding een belangrijk onderdeel vormt van het totale loon wat hij voor zijn functie ontvangt.
Hoe werkt dat in de praktijk bij regulier overwerk?
De Hoge Raad oordeelde dat indien uit de arbeidsovereenkomst voor werknemer de verplichting voortvloeit dat hij op regelmatige basis overwerk verricht en deze vergoeding een belangrijk onderdeel vormt van de totale vergoeding die hij voor zijn functie ontvangt, deze vergoeding voor het overwerk meegeteld dienen te worden voor het gewone loon, waar hij tijdens vakantie recht op heeft.
Het uitgangspunt is namelijk dat er geen verschil is in de situatie tijdens vakantie en wanneer de werkzaamheden wel door werknemer worden verricht. Een ander voorbeeld hiervan is de situatie waarbij werknemer een variabel loon ontvangt in de vorm van commissie, op basis van gerealiseerde targets. Indien in het vakantieloon deze commissie niet wordt meegenomen, dan kan dat werknemer ontmoedigen om vakantie op te nemen.
Conclusie
Om dergelijke situaties te voorkomen heeft de Hoge Raad hiermee duidelijkheid gegeven. Bij het bepalen van het vakantieloon dient dus rekening gehouden te worden met regulier overwerk. Werknemer had dus terecht een punt.
Wil je een keer met ons van gedachten wisselen over jullie beleid op het gebied van overwerk? Bel of e-mail Snijders Arbeidsrecht gerust, wij denken hierin graag met je mee.