073 720 02 00
HR

HR tip #1: tussentijds opzegbeding bepaalde tijd contract

Door mr. N. (Nina) Duine Bijgewerkt op

De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan alleen tussentijds worden opgezegd als dat schriftelijk is afgesproken in een zogenaamd ‘tussentijds opzegbeding’.

Let op: dat geldt voor de werkgever én voor de werknemer. De werknemer kan de arbeidsovereenkomst dus óók tussentijds opzeggen als een tussentijds opzegbeding is opgenomen.

Je hebt geen tussentijds opzegbeding?

Zonder zo’n tussentijds opzegbeding, kan de arbeidsovereenkomst na afloop van de proeftijd niet tussentijds worden opgezegd. Niet door Werkgever én niet door Werknemer. Dat wil echter niet zeggen dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder tussentijds opzegbeding helemaal niet tussentijds kan eindigen. De kantonrechter kan de arbeidsovereenkomst namelijk tussentijds ontbinden. In veel gevallen zal de kantonrechter de werkgever dan echter verplichten om aan de werknemer het loon te betalen dat de werknemer zou hebben ontvangen als de arbeidsovereenkomst niet tussentijds zou zijn ontbonden. Als geen tussentijds opzegbeding is opgenomen, levert ontbinding door de kantonrechter de werkgever dus vaak geen voordeel.

Daarnaast kunnen de werkgever en de werknemer ook een beëindigingsovereenkomst sluiten. Daarvoor is echter de instemming van de werknemer nodig en het is zeer onwaarschijnlijk dat de werknemer zal instemmen met een tussentijdse beëindiging als geen tussentijds opzegbeding is opgenomen. De werknemer kan namelijk pas aanspraak maken op een eventuele WW-uitkering na de oorspronkelijke einddatum van de arbeidsovereenkomst.

Wil je meer informatie over tussentijds opzeggen? Neem dan contact op.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,7 op basis van 27 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,7 op basis van 27 referenties