073 720 02 00
HR

HR tip #12 Neem altijd een proeftijd op in de arbeidsovereenkomst en houd de laatste ontwikkelingen in de gaten!

Gepubliceerd op 30 oktober 2017 Bijgewerkt op 19 juli 2019

Tijdens de proeftijd kunnen zowel werkgever als werknemer de arbeidsovereenkomst op ieder moment met directe ingang opzeggen. Daarvoor hoeven zij geen goede reden te hebben. Het opnemen van een proeftijd kan voor werkgevers dus erg interessant zijn.

Tip 1: Neem altijd een proeftijd op de arbeidsovereenkomst!

Maar let op:

 1. De wet stelt eisen aan de proeftijd en grenzen aan de duur van de maximale proeftijd. Op dit moment is de maximale proeftijd:
  – Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: 2 maanden
  – Arbeidsovereenkomst voor 2 jaar of meer: 2 maanden
  – Arbeidsovereenkomst voor méér dan 6 maanden en minder dan 2 jaar: 1 maand
  – Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd waarbij het einde niet op een kalenderdatum is gesteld (bijvoorbeeld voor de duur van een project): 1 maand
 2. Sinds de inwerkingtreding van de WWZ is het niet meer toegestaan om een proeftijd op te nemen in een arbeidsovereenkomst van 6 maanden of korter. In dat verband schreven wij eerder dit artikel.
 3. Indien een CAO van toepassing is, kan een andere proeftijd gelden. Check dus altijd de cao.

Tot slot attenderen wij je erop dat er waarschijnlijk een interessante verandering aankomt voor wat betreft de duur van de maximale proeftijd. Uit het regeerakkoord (waarover wij je recent al berichtte) volgt namelijk dat het waarschijnlijk mogelijk wordt om een proeftijd overeen te komen van maximaal 5 maanden als direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt aangeboden en een proeftijd van 3 maanden als de arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor 2 jaar of meer.

Tip 2: Let op de ontwikkelingen ten aanzien van de proeftijd. Wij houden je natuurlijk ook op de hoogte.

Mochten er vragen zijn neem gerust met ons contact op!

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 25 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,6 op basis van 25 referenties