073 720 02 00
HR

HR tip #17 – Let op termijnen voor het opnemen van vakantiedagen!

Bijgewerkt op

Werknemers hebben, uitgaande van een 40-urige werkweek, recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Dat worden de wettelijke vakantiedagen genoemd. De bovenwettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen die een werknemer meer vrij mag zijn dan het wettelijk minimum.

Wettelijke vakantiedagen moeten binnen zes maanden na het jaar waarin ze zijn opgebouwd worden opgenomen. Dat betekent dat de wettelijke vakantiedagen die zijn opgebouwd in 2017,  per 1 juli 2018 vervallen. Werkgevers zijn niet verplicht om werknemers te attenderen op het vervallen van wettelijke vakantiedagen. Mocht een werkgever werknemers hier echter wel op willen attenderen, dan is dit wellicht een goed moment omdat werknemers dan nog voldoende tijd hebben om de wettelijke vakantiedagen op te nemen. Voor de bovenwettelijke vakantiedagen geldt dit niet, dan is de verjaringstermijn vijf jaar.

Let op: Bij cao kan worden afgeweken van de termijnen voor het opnemen van vakantiedagen. Raadpleeg daarom altijd de cao!

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp neem dan gerust contact met ons op.

Nieuws, agenda & in de media

Actueel

Lees alle nieuws

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties