073 720 02 00
HR

HR tip #4 Wees voorzichtig met het opnemen van de aanzegging in de arbeidsovereenkomst

Bijgewerkt op

Sinds 1 januari 2015 geldt er een aanzegplicht bij bepaalde tijd contracten van 6 maanden en langer. Dit houdt in dat de werkgever uiterlijk één maand voor afloop van het contract schriftelijk moet laten weten aan de werknemer of hij het contract wel of niet wil verlengen en bij verlenging, onder welke voorwaarden hij wil voortzetten.

Let op
Zegt de werkgever niet of niet tijdig aan, dan is hij aan de werknemer een aanzegvergoeding verschuldigd.

Nu mag een werkgever de aanzegging al in de arbeidsovereenkomst zelf opnemen. Daarmee heeft de werkgever aan de aanzegplicht voldaan als hij inderdaad niet voortzet.

Pas op
Dit is niet zonder risico. Zet de werkgever de arbeidsovereenkomst na afloop toch stilzwijgend voort, dan bestaat het risico dat daardoor een contract voor onbepaalde tijd ontstaat en dat je als werkgever alsnog een aanzegvergoeding verschuldigd bent (immers klopte de aanzegging niet). Ook voor de werknemer is het niet zonder risico, omdat er dan al meteen een sollicitatieplicht kan ontstaan en hij problemen kan krijgen met de WW-uitkering indien hij geen sollicitatie-activiteiten heeft ondernomen. Advies Wij zijn er om deze reden geen voorstander van om in de arbeidsovereenkomst al aan te zeggen dat de arbeidsovereenkomst niet wordt voortgezet. Ook omdat het demotiverend werkt en je het risico loopt dat een goede werknemer die je had willen behouden zelf opstapt. Beter is het op de ‘normale manier’ te doen en dit tijdig te agenderen. Tip Wilt u de aanzegging toch in de arbeidsovereenkomst opnemen en besluit u later toch voort te zetten, zeg dat dan alsnog één maand voor afloop van het contract schriftelijk aan.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties