073 720 02 00
HR

HR tip #9 In dienst nemen van een werknemer met een concurrentiebeding: hoe zit het ook alweer?

Bijgewerkt op

Laat je een werknemer voor je werken die hierdoor in strijd handelt met zijn concurrentiebeding, dan kleven daar ook risico’s aan voor jou als nieuwe werkgever.

Onrechtmatig handelen tegenover voormalige werkgever

Je kunt mogelijk onrechtmatig handelen tegenover de voormalige werkgever als je gebruik maakt van een werknemer die voor je werkt in strijd met zijn concurrentiebeding. Daar is overigens niet snel sprake van. Er gelden namelijk wel een aantal eisen:

 • Wetenschap
  Je moet weten dat de werknemer is gebonden aan een concurrentiebeding en dat hij in strijd daarmee handelt door bij jou in dienst te treden;
 • Profiteren
  Je profiteert van het schenden van het concurrentiebeding door de werknemer;
 • Nadeel
  De voormalige werkgever ondervindt nadeel van het schenden van het concurrentiebeding;
  Bijzondere omstandigheden Er moet sprake zijn van bijkomende omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan uitlokking of aan de situatie dat je als nieuwe werkgever eerder aandeelhouder was van de voormalige werkgever.

Let op! Handel je onrechtmatig dan riskeer je een schadevergoeding en een verbod om (op straffe van een dwangsom) de werknemer verder voor je te laten werken.

Loon doorbetalen aan werknemer

Maar ook indien je zelf vrijuit gaat, maar jouw werknemer niet (de rechter houdt hem aan het concurrentiebeding en verbiedt hem voor jou werkzaam te zijn) dan kleven hier nadelen voor je aan. De werknemer mag immers voorlopig niet voor je werken. Daarentegen zul je de werknemer, in beginsel wel het loon moeten blijven doorbetalen, zolang hij in dienst is. Het niet kunnen werken is namelijk een omstandigheid die, zeker indien je wist van het concurrentiebeding, voor rekening van de werkgever komt. Dit is anders als de werknemer tegen je heeft gelogen.

Tip
Laat je niet verrassen en vraag altijd na of de aan te nemen werknemer een concurrentiebeding heeft. Je kunt ook een bepaling in elke arbeidsovereenkomst opnemen waarin de werknemer verklaart niet gebonden te zijn aan een eerder concurrentiebeding.

Wij helpen je graag bij het opstellen van een dergelijke bepaling. Ook adviseren wij je graag hoe je de risico’s kunt verkleinen indien je een werknemer in dienst wilt nemen met een concurrentiebeding. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,7 op basis van 27 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,7 op basis van 27 referenties