073 720 02 00
HR

Proeftijd; afscheid nemen en weer opnieuw met elkaar verder gaan

Gepubliceerd op 16 oktober 2020

Een proeftijd mag alleen in een contract van zes maanden of langer worden opgenomen. Bij een contract voor bepaalde tijd dat twee jaar of langer loopt, en bij een contract voor onbepaalde tijd, mag je in plaats van één maand, zelfs twee maanden proeftijd opnemen. Heb je tijdens de proeftijd afscheid genomen, en staan er nog een paar dagen proeftijd open? Die mag je niet de volgende keer alsnog volmaken. Het tweede contract is zonder proeftijd.  Ook wanneer de proeftijd gebruikt is en je na een tijdje voor een tweede keer een nieuw contract met elkaar aangaat, mag je niet opnieuw een proeftijd aangaan. Op deze regel bestaat één belangrijke uitzondering. Als het gaat om een heel andere functie waarvoor totaal andere vaardigheden vereist zijn, mag je wel een proeftijd afspreken. De reden is dat in die situatie beide partijen de gelegenheid moeten krijgen om te bezien of de nieuwe functie wel echt bij deze medewerker past. Overigens is het uitgangspunt dat een proeftijd-ontslag vanwege COVID-19 gegeven mag worden.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties