073 720 02 00

Verbod op bewaren kopie ID-bewijs

Bijgewerkt op Geen categorie

Op 1 mei 2016 is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (de “Wet DBA”) in werking getreden, waarmee de VAR is komen te vervallen. In plaats daarvan kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst.

Bewaren identiteitsbewijzen

Door de Wet DBA is het ook niet langer toegestaan om een kopie van het identiteitsbewijs van de opdrachtnemer te bewaren. Dat mag namelijk alleen als dat wettelijk verplicht is en met het vervallen van de VAR is ook de wettelijke verplichting om in de administratie bij de VAR een kopie van het identiteitsbewijs te bewaren komen te vervallen. Er is dus geen wettelijke basis meer om een kopie van het identiteitsbewijs van de opdrachtnemer in de administratie te bewaren. Dit is in beginsel zelfs verboden. Bewaart u wel kopieën van de identiteitsbewijzen van opdrachtnemers, dan kunt u daarvoor zelfs een boete van de autoriteit Persoonsgegevens krijgen.

Let op! U mag de opdrachtnemer wel verplichten om een identiteitsbewijs bij zich te dragen op de werkplek. De opdrachtnemer is namelijk wettelijk verplicht om zich op de werkplek te kunnen identificeren. Ook mag u de opdrachtnemer vragen om een identiteitsbewijs te tonen. Waarbij u het identiteitsnummer wel mag noteren, maar het BSN-nummer niet. Dit is bij werknemers uiteraard anders, dan heeft u een verificatie- en bewaarplicht.

Anoniementarief

Dat u niet langer kopieën van de identiteitsbewijzen van de opdrachtnemer mag bewaren, kan tot gevolg hebben dat het anoniementarief wordt toegepast als de arbeidsrelatie door de belastingdienst alsnog wordt aangemerkt als dienstbetrekking (en de opdrachtnemer dus als werknemer). Dat komt doordat Werkgevers verplicht zijn om kopieën van de identiteitsbewijzen van hun werknemers te bewaren. Doet u dat niet, bijvoorbeeld omdat u in de veronderstelling was dat de werknemer een opdrachtnemer was, dan kan de belastingdienst het anoniementarief toepassen. U kunt toepassing van het anoniementarief dan niet voorkomen door alsnog kopieën van geldige legitimatiebewijzen te overleggen.

Mocht u nog vragen hebben hierover of andere vragen, bijvoorbeeld over de Wet DBA, neem dan gerust contact met ons op.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties