073 720 02 00

Wat is birdnesting?

Door Bijgewerkt op Geen categorie

Op het moment dat partners besluiten niet meer met elkaar verder te gaan, willen zij vaak het liefst ook niet meer onder één dak wonen. Indien er (minderjarige) kinderen zijn, dan betekent dat veelal dat ook zíj niet meer onder datzelfde dak blijven wonen.

Om voor de kinderen zo veel mogelijk rust te bewaren, en een vaste basis te behouden, kiezen steeds meer ouders voor “birdnesting”. Maar wat is birdnesting nu precies?

Birdnesting als tijdelijke óf permanente regeling

Bij birdnesting wisselen de ouders van huis in plaats van de kinderen. De kinderen blijven dus in het ouderlijk huis en de ouders wisselen elkaar af.

Deze regeling kan heel fijn zijn gedurende de periode dat beide ouders nog geen (geschikte) nieuwe woning hebben gevonden. Er zijn echter ook ouders die deze regeling permanent uitvoeren. In dat geval wordt de woning niet verkocht noch toegedeeld aan één van de ouders, maar blijft deze gezamenlijk. Totdat de kinderen volwassen zijn c.q. het huis uit zijn, blijven deze ouders elkaar dus afwisselen.

Voor- en nadelen

Er zitten voor- en nadelen aan de (al dan niet tijdelijke) constructie van birdnesting. Een voordeel is, dat deze regeling voorkomt dat kinderen steeds van het huis van de ene ouder naar de andere moeten. Het wisselen vinden kinderen vaak het moeilijkst, zeker als zij nog jong zijn.

Een nadeel is, dat ouders én de ouderlijke woning moeten aanhouden én allebei een ander adres moeten hebben waar ze verblijven op de dagen dat de kinderen niet met hen zijn. Dat zorgt natuurlijk voor extra lasten. Bovendien blijft men op deze manier (nauw) verbonden met elkaar, en is het de vraag in hoeverre ieder van hen weer een eigen leven kan opbouwen.

Ook voor de kinderen kleven er nadelen aan, in ieder geval indien de regeling als tijdelijke regeling geldt. Hoe langer kinderen nog in hun ouderlijk huis wonen, hoe moeilijker het vervolgens voor hen wordt om te wennen aan een nieuw huis.

Meer weten?

Bent u benieuwd of birdnesting iets is voor uw (aanstaande) ex-partner en u? Of hebt u andere vragen over de constructie? Neem dan gerust contact met ons op. Rianne en Jitka denken graag met u mee.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties