073 720 02 00

Wat is een management buy-out?

Door Bijgewerkt op

Een management buy-out is een vorm van een bedrijfsovername op persoonlijke basis. In algemene termen is een management buy-out ‘de verzelfstandiging van een onderneming door middel van het verwerven van een substantieel aandelenbelang in die onderneming door het zittende management’. Oftewel bij een management buy-out (MBO) wordt een bedrijf of een deel van een bedrijf uitgekocht door het zittende management. Dit kan zijn een directeur in loondienst, maar ook een business unit manager die graag met een specifiek deel van het bedrijf door wil.

Een management buy-out kan zowel bij een multinational of groot bedrijf als bij midden- en klein bedrijven voorkomen. Hieronder lichten we beide varianten kort even toe ter verduidelijking.

Management buy-out bij MKB

Een management buy-out kan bij een MKB bedrijf voorkomen. De oprichter van het bedrijf wil bijvoorbeeld uiteindelijk zijn bedrijf verkopen en de manager of managers die er werken willen het bedrijf voortzetten en de oprichter uitkopen (vandaar: ‘buy out’).

Management buy-out bij groot bedrijf / multinational

Een management buy out komt ook vaak voor bij grotere bedrijven met meerdere business units, die besluiten om verliesgevende of niet (meer) tot de kernactiviteiten behorende onderdelen te verkopen.

Na de buy-out gaat het bedrijf verder met de lopende werkzaamheden. Soms onder een andere naam en soms in een andere entiteit.

Begeleiding bij management buy-out

Bent u bezig met een management buy-out en wilt u meer weten over de mogelijkheden, onmogelijkheden, en alle ins en outs? Wilt u weten hoe u een management buy-out het beste kunt financieren? Of bent u op zoek naar een externe adviseur voor in de onderhandelfase? De professionele medewerkers van Snijders Advocaten hebben ruime ervaring in het begeleiden van bedrijven en personen bij de management buy-out. Bel ons voor een vrijblijvende oriënterende afspraak of mail voor direct contact naar dsnijders@snijders-advocaten.nl.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,8 op basis van 28 referenties