073 720 02 00

Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is een overeenkomst die niet voor onbepaalde duur is. De duur van de overeenkomst voor bepaalde tijd kan worden uitgedrukt in jaren, maanden of zelfs weken. Het is ook mogelijk om het einde van het contract voor bepaalde tijd te koppelen aan de duur van een bepaald project of de duur van bepaalde tijdelijke werkzaamheden.

Einde van het contract voor bepaalde tijd

Het contract voor bepaalde tijd loopt in beginsel van rechtswege af. Dat betekent dat voorafgaande opzegging niet is vereist. De arbeidsovereenkomst eindigt dan simpelweg door het verstrijken van een bepaalde tijd. Dit geldt óók als zich een opzegverbod voordoet, bijvoorbeeld als een werknemer bij het einde van het contract ziek is of zwanger.

Aanzegverplichting bij de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Ook al eindigt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch; een werkgever heeft wel een aanzegverplichting. De aanzegverplichting houdt in dat een werkgever bij een contract voor bepaalde tijd met een duur van zes maanden of langer, uiterlijk één maand van tevoren schriftelijk aan een werknemer laat weten of de arbeidsovereenkomst al dan niet  wordt verlengd.

Aanzegboete

Indien een werkgever niet voldoet aan de aanzegverplichting, is een werkgever aan een werknemer een aanzegboete verschuldigd. De hoogte van de aanzegboete is afhankelijk van het aantal dagen dat een werkgever te laat is met aanzeggen en bedraagt maximaal een bruto maandsalaris. Ook in geval de arbeidsovereenkomst wordt verlengd, maar een werkgever dit niet tijdig aan een werknemer heeft laten weten, geldt dat een werknemer in beginsel recht heeft op een aanzegboete. Als een werkgever weigert om de aanzegboete te betalen, dient een werknemer binnen twee maanden na de dag waarop arbeidsovereenkomst is geëindigd, een verzoek tot betaling van de aanzegboete bij de rechtbank in te dienen. Doet een werknemer dat niet tijdig, dan vervalt de aanspraak op de aanzegboete.

Meer weten over de wettelijke aanzegverplichting of hulp nodig bij het claimen van een aanzegboete? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties