073 720 02 00

Ontslag op staande voet

Voor het ontslag op staande voet is een dringende reden nodig waardoor de arbeidsovereenkomst per onmiddellijke ingang door een werkgever kan worden opgezegd. Het moet gaan om daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer waardoor van de werkgever niet langer verwacht kan worden dat hij de arbeidsovereenkomst voortzet.

Bij de beoordeling of er sprake is van een dringende reden moeten alle omstandigheden, dus ook de persoonlijke omstandigheden van de werknemer, worden meegewogen. Daarnaast moet een ontslag op staande voet onverwijld, dat houdt in onmiddellijk nadat de redenen voor het ontslag op staande voet bekend zijn geworden, worden medegedeeld aan de werknemer.

Ontslag op staande voet aanvechten

Als een werknemer op staande voet wordt ontslagen, is het zeer waarschijnlijk dat een werknemer actie zal ondernemen en het ontslag zal aanvechten. De arbeidsovereenkomst eindigt dan immers per direct waardoor een werknemer ook per direct geen loon meer ontvangt. Ook kan een werknemer bij een ontslag op staande voet geen aanspraak maken op een WW-uitkering.

Naar de rechter

Een werknemer kan naar de rechter gaan om het – onterecht – ontslag op staande voet aan te vechten.  Bijvoorbeeld omdat een werknemer de dringende reden die aan het ontslag op staande voet ten grondslag ligt, wil aanvechten. In veruit de meeste gevallen vraagt een werknemer de rechter niet om vernietiging van het ontslag op staande voet, maar om de transitievergoeding, de schadevergoeding en de billijke vergoeding. Wat de werknemer ook vraagt, dit moet binnen twee maanden na het ontslag gebeuren.

Wat kan de rechter toekennen aan de werknemer

De rechter zal het ontslag op staande voet beoordelen en beslissen of dat geldig of niet geldig is. Indien de rechter het ontslag op staande voet geldig vindt, zal hij aan de werknemer niets toekennen. Als de rechter het ontslag op staande voet niet geldig vindt, zal de rechter de transitievergoeding, de schadevergoeding en de billijke vergoeding kunnen toekennen (en dat zo goed als altijd ook doen).

Meer weten over de mogelijkheden van ontslag op staande voet? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties