073 720 02 00

Re-integratie

Eerste spoor traject

In beginsel zal het re-integratietraject binnen het bedrijf van de werkgever plaatsvinden (re-integratie eerste spoor). Het doel van het 1ste spoor traject is hervatting in de eigen functie, al dan niet in aangepaste vorm. De verplichtingen bij een 1ste spoor traject vloeien voort uit de Wet Poortwachter, waarbij zowel werkgever als werknemer re-integratieverplichtingen hebben.

Tweede spoor traject

Indien blijkt dat binnen het 1ste spoor traject geen mogelijkheden zijn voor de werknemer om te re-integreren, dan wordt gekeken naar re-integratiemogelijkheden bij een ander bedrijf. Dit wordt ook wel een 2de-spoor traject genoemd. In de meeste gevallen zal aan de hand van het advies van de bedrijfsarts worden bepaald of een tweede spoor traject moet worden gestart. Omdat dit vaak specialistisch werk is, kan de werkgever hiervoor een gespecialiseerd re-integratiebedrijf inschakelen.

In dienst treden bij 2despoor-werkgever

Nadat een periode van 104 weken is verstreken – en de werknemer nog steeds ziek is – kan een werkgever het UWV om toestemming vragen om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Een andere mogelijkheid is dat de werknemer in dienst treedt bij het bedrijf waar het tweede spoor traject is doorlopen.

In de meeste gevallen zal dan de arbeidsovereenkomst bij de eerste werkgever worden beëindigd, zodat de werknemer met de tweede spoor-werkgever een nieuwe arbeidsovereenkomst kan aangaan. Let wel: de eerste werkgever is in dat geval dan wel een transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd.

Een andere constructie is detachering, waarbij het dienstverband bij de 1ste werkgever niet wordt beëindigd, maar de werknemer wordt uitgeleend aan de 2de spoor-werkgever. In dat geval is de 1ste werkgever geen transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd, omdat er ook geen sprake is van een beëindiging van het dienstverband.

Meer weten over het eerste spoor en/of twee spoor re-integratietraject? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties