073 720 02 00

Ondermijning

Met ondermijning wordt vermenging tussen de onderwereld en bovenwereld bedoeld. Hierdoor worden de rechtstaat en openbare orde ondermijnd. Criminele activiteiten verplaatsen zich naar het dagelijks leven, waardoor veiligheid, leefbaarheid en rust worden verstoord. Kortom: de maatschappij wordt ontwricht.

Wat valt allemaal onder ondermijning?

We hebben allemaal met ondermijning te maken, ook al is het op het eerste gezicht misschien niet zichtbaar. Een hennepkwekerij in een woning is van buitenaf vaak niet direct zichtbaar, het kan echter wel gevaar voor de buurt opleveren. Denk maar aan het risico op een woningbrand.

Als vastgoedeigenaar is het ook verstandig om alert te zijn. Criminelen zijn altijd op zoek naar locaties voor het ontplooien van hun activiteiten en voor u het weet zit er een XTC-lab of hennepkwekerij in uw bedrijfspand met alle nare gevolgen van dien.

Ook het feit dat in straten of buurten bepaalde winkels of branches zijn oververtegenwoordigd is een uiting van ondermijning. Zeker in grote steden zijn er vaak veel meer kapsalons, shoarmazaken en nagelstudio’s dan logischerwijs zou passen bij een gezonde vraag-aanbodsituatie. Het lijken gewone winkels, maar vaak worden zij gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Hoogleraar Pieter Tops omschrijft het als volgt: “Aan de achterkant van Nederland ontwikkelt zich een schaduwwereld die, ofschoon crimineel van aard, sociaal is ingebed in wijken en dorpen, en die buiten de greep valt en vaak zelfs buiten het gezicht van onze overheden.”

Optreden tegen ondermijning

Hoewel dat niet bij alle gemeenten bekend is, kan hiertegen worden opgetreden. Gemeenten kunnen in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een vergunningplicht voor bepaalde bedrijfscategorieën opnemen. Een dergelijke vergunningplicht moet worden onderbouwd met redenen van openbare orde en veiligheid wil het instrument juridisch houdbaar zijn. Ook zijn er tal van andere mogelijkheden om op te treden.

Wilt u als gemeente advies over hoe dit juridisch goed te regelen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij hebben ruime ervaring en zijn u graag van dienst.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties