073 720 02 00

Intellectueel eigendomsrecht

Het intellectueel eigendomsrecht is een verzamelbegrip voor het octrooirecht, merkenrecht, auteursrecht, handelsnaamrecht, de domeinnaam, databanken en het modelrecht. Met name het beschermen van een merk en de handelsnaam is van essentieel belang voor een franchisegever. Wat is intellectueel eigendom en op welke wijze kunt u uw intellectuele eigendom beschermen?

De merknaam

Het merk staat binnen franchiserelaties symbool voor de identiteit en voor de kernwaarde van het product of de dienst die door de franchisegever wordt aangeboden. Een goede bescherming van een merk hoort daarbij. Zonder registratie is een merk niet goed beschermd tegen inbreuk of misbruik door anderen.

De handelsnaam

Een handelsnaam wordt meestal gebruikt om de eigen onderneming van andere ondernemingen te onderscheiden. In dat geval is het verstandig om de handelsnaam ook als merk te laten registreren. Een handelsnaam ontstaat niet door registratie van de handelsnaam in het Handelsregister maar door het gebruik van de handelsnaam in het handelsverkeer.

Als franchisegever doe je er goed aan het intellectueel eigendom onder te brengen in een vennootschap (een holding of aparte vennootschap) afgescheiden van de risicodragende werkmaatschappij. Als de werkmaatschappij het hoofd niet boven water kan houden dan zijn de intellectuele eigendomsrechten wel veilig gesteld. Zo kan worden voorkomen dat alle rechten in handen van de curator vallen.

Overdracht van knowhow

Naast de merk- en handelsnaam speelt de overdracht van knowhow een belangrijke rol binnen franchiserelaties. De franchisegever verstrekt namelijk operationele, commerciële en organisatorische informatie aan de franchisenemer over de franchiseformule. Alleen zo kan de franchisegever de uniforme identiteit en uitstraling van zijn merk waarborgen en de franchisenemer ondersteunen en faciliteren in de dagelijkse operatie van zijn franchiseonderneming.

De definitie van knowhow is voor meerdere interpretatie vatbaar en speelt een rol bij het concurrentiebeding. De Wet franchise stelt namelijk grenzen aan de reikwijdte en duur van het non-concurrentiebeding. Naast dat dit schriftelijk vastgelegd moet zijn stelt de Wet franchise als voorwaarde dat een non-concurrentiebeding “onmisbaar” moet zijn om de knowhow te beschermen.

Bent u op zoek naar meer informatie over wat intellectueel eigendom is en wat de bijbehorende intellectuele eigendomsrechten zijn? Neem dan contact met ons op.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties