073 720 02 00

Bankbeslag

Een veelgebruikt incassomiddel is het leggen van een bankbeslag. Bankbeslag is een vorm van derdenbeslag omdat het niet bij de schuldenaar zelf wordt gelegd maar onder een ander (een derde) die een betalingsverplichting aan de schuldenaar heeft. Omdat de bank uw banksaldo beheert, hebt u een vordering op de bank ter hoogte van dat saldo. Een schuldeiser kan op die vordering (‘op uw bankrekening’) beslag leggen. Omdat de bank een schuld heeft aan u, en u weer aan uw schuldeiser, legt de schuldeiser dus beslag onder de bank.

Het banksaldo dat op het moment van beslaglegging op de bankrekening aanwezig is, wordt door de beslaglegging als het ware bevroren. Het beslag is dus een momentopname. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog de vordering van de schuldeiser is. Het gehele saldo wordt ontoegankelijk gemaakt voor de schuldenaar. Indien er na het bankbeslag nog geld wordt gestort op de rekening, valt dat niet onder het beslag. Wel dient er rekening mee te worden gehouden dat de beslaglegger nogmaals beslag legt. In geval van conservatoir beslag kan dat met een nieuw beslagverlof of indien een repeterend beslag is gevraagd waarmee meerdere keren in een bepaalde tijd beslag kan worden gelegd. In geval van executoriaal beslag, bijvoorbeeld op grond van een vonnis, kan dat sowieso.

Beslaglegging bankrekening zonder aankondiging

In geval van conservatoir beslag zal een beslaglegger eerst verlof aan de voorzieningenrechter moeten vragen om beslag op een bankrekening te mogen leggen. De schuldenaar wordt in dat proces niet betrokken en wordt dus ook niet gehoord. Enkel op basis van de stukken van de beslaglegger wordt het verlof tot het mogen leggen van een bankbeslag (wel of niet) verleend. Dat betekent dat er ook geen aankondiging aan voorafgaat. Een beslag kan dan ook als totale verrassing komen.

Snel beslag op bankrekening

Een bankbeslag kan grote gevolgen hebben voor de schuldenaar. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat door het gelegde beslag die dag zijn personeel niet meer kan verlonen. Hierdoor is een bankbeslag een krachtig incassomiddel waarmee snel kan worden bereikt dat de schuldenaar betaalt (zodat het bedrijf de verloning kan doorzetten). Snijders Incasso legt u graag de verschillende vormen van beslag uit.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties