073 720 02 00

Beslaglegging op een huis

Een veelgebruikt incassomiddel is het leggen van beslag op een huis. Huizen zijn vaak een van de meest waardevolle bezittingen van schuldenaren. Beslag leggen op het huis kan dan ook voor een schuldeiser een aantrekkelijke optie zijn om zijn vordering te innen. Beslaglegging op een huis is een fluitje van een cent. De deurwaarder kan op instructie van de schuldenaar (op grond van een verkregen beslagverlof of bijvoorbeeld een veroordelend vonnis) met één druk op de knop het beslag op de woning leggen. Dat gaat van achter de computer en heet daarom ook wel een bureaubeslag. Van het beslag wordt een aantekening gemaakt in de openbare registers zodat het beslag ook voor eenieder zichtbaar is.

Vanwege het beslag zal de eigenaar de woning – in principe – niet kunnen verkopen. Als de schuldenaar op het punt stond de woning te verkopen, zal de koop doorgaan als de koopovereenkomst in de openbare registers is ingeschreven. De koper wordt vanwege deze zogenaamde vormerkung beschermd tegen een beslag dat op de woning wordt gelegd na het sluiten van de koopovereenkomst maar voor het leveren van de woning.

Beslag leggen op een huis of woning

Een schuldeiser kan zijn vordering alleen verhalen op bezittingen van de schuldenaar. Het huis waarop beslag wordt gelegd moet dus in eigendom zijn van de schuldenaar. Beslaglegging op een huis dat de schuldenaar huurt, is niet mogelijk. Indien de woning in gedeelde eigendom is terwijl maar slechts één eigenaar schuldenaar is, kan enkel op het onverdeelde aandeel in de woning van de schuldenaar beslag worden gelegd. Bij appartementsrechten wordt het beslag op het appartementsrecht gelegd. Het fysieke appartement is immers in eigendom van de eigenaar van het gebouw.

Snijders Incasso voor advies

Beslaglegging op een huis – of een andere onroerende zaak – kan een zeer effectief incassomiddel zijn, vooral gelet op de vaak grote waarde van dit soort zaken. Dat betekent ook dat een beslag dat tegen u wordt gelegd, liefst zo snel mogelijk dient te worden opgeheven. Snijders Incasso bekijkt graag met u de mogelijkheden.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties