073 720 02 00

Dagvaarding

Een dagvaarding is het processtuk waar de meeste civiele procedures mee worden ingeleid. In de dagvaarding staan meestal ook de inhoudelijke argumenten waarop u of de tegenpartij zich beroept.

Een dagvaarding is dus vaak inhoudelijk. Een dagvaarding kan echter ook niet inhoudelijk zijn, maar slechts bedoeld om een termijn veilig te stellen. Bijvoorbeeld de termijn om in hoger beroep te gaan. Ook kan een dagvaarding worden gestuurd om een getuige op te roepen.

Dagvaardingsprocedure

Een dagvaardingsprocedure is een van de meest voorkomende procedures in het civiele recht. Als u een inhoudelijk conflict heeft met uw tegenpartij, is een dagvaardingsprocedure vaak het gevolg. Het werkt als volgt: u stuurt een dagvaarding naar de tegenpartij. In dit stuk staat waarom u bijvoorbeeld geld tegoed heeft van uw contractpartij. Of juist nog goederen geleverd wil hebben. Of een andere eis, zoals dat u schadevergoeding eist. U vraagt de rechter in de dagvaarding om uw eis toe te wijzen.

Wij staan u graag bij in een dagvaardingsprocedure. Procederen is immers een ervaringsvak. U vraagt toch ook niet een beginnend of algemeen chirurg om die ene specifieke, voor u zo belangrijke operatie uit te voeren? Nee, u zoekt de beste, een ervaren chirurg. Want het is niet niks wat er gebeurt. U moet eigenlijk winnen toch? Of is verliezen een goede optie? In dat geval moet u niet bij ons zijn. Wij willen winnen. De zaak voor u oplossen. Zo snel en tijd- en kostenefficiënt mogelijk.

Conclusie van antwoord

De tegenpartij krijgt in de dagvaardingsprocedure, meestal na vier tot zes weken, de kans om schriftelijk verweer te voeren. Dit processtuk heet ‘conclusie van antwoord’. Hierin staan alle tegenargumenten, zowel feitelijke als juridische argumenten en omstandigheden. Soms is langer uitstel mogelijk.

Dagvaardingstermijn

Een dagvaardingstermijn is een termijn binnen welke uw advocaat de dagvaarding (tijdig) moet uitbrengen. Zoals zo vaak in juridische procedures, is het noodzaak om binnen termijnen die de rechtbank of het recht stellen te blijven. Immers: houdt u zich niet aan een dagvaardingstermijn, dan vervalt vaak een recht dat u heeft. Bijvoorbeeld het recht op hoger beroep. Of het recht dat u had om beslag te leggen. U moet dus binnen de dagvaardingstermijn handelen. Wij zien er als processpecialisten/ procesadvocaten op toe dat de termijnen worden nageleefd.

Heeft u onze hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 49 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 49 referenties