Nieuws

HR tip #9 In dienst nemen van een werknemer met een concurrentiebeding: hoe zit het ook alweer?

05 september 2017

Laat je een werknemer voor je werken die hierdoor in strijd handelt met zijn concurrentiebeding, dan kleven daar ook risico’s aan voor jou als nieuwe werkgever.

Onrechtmatig handelen tegenover voormalige werkgever
Je kunt mogelijk onrechtmatig handelen tegenover de voormalige werkgever als je gebruik maakt van een werknemer die voor je werkt in strijd met zijn concurrentiebeding. Daar is overigens niet snel sprake van. Er gelden namelijk wel een aantal eisen.

  • Wetenschap Je moet weten dat de werknemer is gebonden aan een concurrentiebeding en dat hij in strijd daarmee handelt door bij jou in dienst te treden;
  • Profiteren Je profiteert van het schenden van het concurrentiebeding door de werknemer;
  • Nadeel De voormalige werkgever ondervindt nadeel van het schenden van het concurrentiebeding;
  • Bijzondere omstandigheden Er moet sprake zijn van bijkomende omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan uitlokking of aan de situatie dat je als nieuwe werkgever eerder aandeelhouder was van de voormalige werkgever.

Let op! Handel je onrechtmatig dan riskeer je een schadevergoeding en een verbod om (op straffe van een dwangsom) de werknemer verder voor je te laten werken.

Loon doorbetalen aan werknemer
Maar ook indien je zelf vrijuit gaat, maar jouw werknemer niet (de rechter houdt hem aan het concurrentiebeding en verbiedt hem voor jou werkzaam te zijn) dan kleven hier nadelen voor je aan. De werknemer mag immers voorlopig niet voor je werken. Daarentegen zul je de werknemer, in beginsel wel het loon moeten blijven doorbetalen, zolang hij in dienst is. Het niet kunnen werken is namelijk een omstandigheid die, zeker indien je wist van het concurrentiebeding, voor rekening van de werkgever komt. Dit is anders als de werknemer tegen je heeft gelogen.

Tip Laat je niet verrassen en vraag altijd na of de aan te nemen werknemer een concurrentiebeding heeft. Je kunt ook een bepaling in elke arbeidsovereenkomst opnemen waarin de werknemer verklaart niet gebonden te zijn aan een eerder concurrentiebeding.

Wij helpen je graag bij het opstellen van een dergelijke bepaling. Ook adviseren wij je graag hoe je de risico’s kunt verkleinen indien je een werknemer in dienst wilt nemen met een concurrentiebeding. Neem vrijblijvend contact met ons op!

HR tip #9 In dienst nemen van een werknemer met een concurrentiebeding: hoe zit het ook alweer?

Nieuws - Archief