Procederen bij de ondernemingskamer
De kamer is onderdeel van het hof Amsterdam en is bedoeld als een gespecialiseerde rechtsprekende instantie. Niet alleen rechters nemen plaats in de Ondernemingskamer. De kamer bestaat ook uit twee deskundige leden, niet zijnde rechters.
Eén van de meest gevoerde procedures bij de Ondernemingskamer is de enquêteprocedure (een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van een onderneming in zijn geheel of een gedeelte daarvan al dan niet in een bepaalde tijdsperiode). De Ondernemingskamer is bevoegd om, gelet op de toestand van de onderneming of in het belang van het onderzoek, zogenoemde ‘onmiddellijke voorzieningen’ te treffen. Hierbij heeft de kamer een grote mate van vrijheid. Als om een onmiddellijke voorziening is verzocht, mag de kamer iedere voorziening treffen die zij nodig acht gelet op de toestand van de betreffende onderneming, ook als de gevolgen van die voorziening onomkeerbaar zijn of inbreuk maken op de binnen de onderneming geldende verhoudingen.
De Ondernemingskamer kan naar aanleiding van het onderzoek tot het oordeel komen dat er sprake is (geweest) van wanbeleid binnen de onderneming en dat sanctioneren o.a. door één of meer bestuurders te ontslaan, besluiten te vernietigen of, in zeer ernstige gevallen, de onderneming zelfs te ontbinden.
Bevoegdheid Ondernemingskamer
De oorspronkelijke taak van de Ondernemingskamer was de beoordeling van jaarrekeningen. De Ondernemingskamer kreeg er in 1970 een tweede taak bij in het kader van het enquêterecht. Procederen bij de Ondernemingskamer is vandaag de dag geboden voor een veelvoud van ondernemingsrechtelijke aangelegenheden.
Zo is de Ondernemingskamer als enige feitelijke instantie ook bevoegd in o.a. uitkoopzaken (vordering tot overdracht aandelen van een minderheidsaandeelhouder). En in hoger beroep is de Ondernemingskamer bevoegd o.a. bij omzetting, fusie, splitsing, intrekking van een aansprakelijkstelling door een groepsmaatschappij en vonnissen van een rechtbank in het kader van de geschillenregeling.
Snijders Litigation voor uw procedure bij de Ondernemingskamer
Snijders Litigation voelt zich in het vennootschaps- en ondernemingsrecht als een vis in het water. Het is één van onze specialismen, één van de rechtsgebieden waarop wij dagelijks actief zijn. Niet alleen voor ondernemingen, maar ook voor individuele aandeelhouders, bestuurders, commissarissen of andere stakeholders van een onderneming. Procederen bij de Ondernemingskamer doen wij dan ook met grote regelmaat. Voor (concreet) advies of uw procedure kunt u contact opnemen met één van onze specialisten.