Ruimtelijk bestuursrecht
Algemeen en bijzonder bestuursrecht
Binnen het bestuursrecht wordt onderscheid gemaakt in algemeen en bijzonder bestuursrecht. Het algemeen bestuursrecht geeft -zoals het woord al zegt- algemene regels voor het bestuursrecht. Deze regels staan in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Vaak gaat het om regels over het bestuursprocesrecht.
Het bijzonder bestuursrecht richt zich op een bepaald onderdeel van het bestuursrecht. Het ruimtelijk bestuursrecht valt onder ‘bijzonder bestuursrecht’.
Wat is ruimtelijk bestuursrecht?
Met ruimtelijk bestuursrecht bedoelen we alle wet- en regelgeving die gaat over de ruimtelijke inrichting van ons land. De belangrijkste wetten binnen het ruimtelijk bestuursrecht zijn de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Naar verwachting treedt in 2021 de nieuwe Omgevingswet in werking. Deze vervangt een groot aantal andere wetten waaronder de Wabo en Wro.
Structuurvisies, bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen
Gemeenten leggen hun lange termijnvisie en de grote lijnen van hun ruimtelijke ordeningsbeleid vast in een ‘structuurvisie’. Deze structuurvisie wordt daarna uitgewerkt in een bestemmingsplan. In een bestemmingsplan wordt voor een deel van de gemeente exact vastgelegd welke bestemming aan een perceel wordt toegekend en wat er gebouwd mag worden. Als u daadwerkelijk wilt gaan bouwen is een omgevingsvergunning nodig. De gemeente toetst dan uw aanvraag aan het bestemmingsplan.
Het ruimtelijk bestuursrecht is een boeiend rechtsgebied waarin ontwikkelingen snel gaan. Wij van Snijders Bestuursrecht zijn en blijven constant op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Heeft u een vraag over het ruimtelijk bestuursrecht of het staats- en bestuursrecht? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen u goed van dienst zijn.