De volmacht
Wat is een volmacht?
Een volmacht is een bevoegdheid die persoon A (de volmachtgever) verleent aan persoon B (de gevolmachtigde), zodat persoon B in naam van persoon A rechtshandelingen kan verrichten. Een rechtshandeling is een handeling met een op een gerichte wil gebaseerd rechtsgevolg. De rechtshandeling is aldus een handeling met een beoogd rechtsgevolg.
De volmacht wordt beschreven in artikel 3:60 lid 1 BW:
“Volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten.”
Een volmacht is bedoeld om de zaken te regelen voor een eventuele latere periode van wilsonbekwaamheid of voor een periode waarin iemand (tijdelijk) niet in staat is om zijn/haar eigen zaken te regelen. Er zijn verschillende soorten volmachten. In de volmacht kan worden vastgelegd wat de gevolmachtigde allemaal voor de volmachtgever mag regelen. Het geven van een volmacht is dan ook een zaak van vertrouwen. De volmachtgever moet bij het geven van een volmacht aan de gevolmachtigde erop kunnen vertrouwen dat de volmacht goed wordt gebruikt. De gevolmachtigde mag namens de volmachtgever handelen, maar de volmachtgever blijft daarnaast altijd zelf bevoegd om de handelingen te verrichten. Indien de volmachtgever geen vertrouwen meer heeft in de gevolmachtigde, kan de volmachtgever de volmacht intrekken. Hierdoor vervalt de bevoegdheid voor de gevolmachtigde om namens de volmachtgever rechtshandelingen te verrichten.
Algemene volmacht
Bij de algemene volmacht verleent de volmachtgever aan de gevolmachtigde het recht om alle rechtshandelingen in diens naam te verrichten. Een voorbeeld van een algemene volmacht is een levenstestament. Een algemene volmacht wordt dan ook vaak gemaakt voor het geval iemand niet meer zelf zijn wil kan verklaren, bijvoorbeeld door ziekte of ouderdom. Zo kan de gevolmachtigde de volmachtgever vertegenwoordigen bij diverse instanties, zoals de Belastingdienst of de verzekeringsmaatschappij, of bij de verkoop van onroerend goed. Vaak wordt een algemene volmacht notarieel vastgelegd, in verband met de bewijskracht tegen derden en de controle van de wilsbekwaamheid van de volmachtgever ten tijde van het tekenen van de akte.
Notariële volmacht
Een volmacht kan bij notariële akte en bij onderhandse akte verleend worden. Soms zijn zaken ingewikkeld en gaat de beslissingsbevoegdheid van de gevolmachtigde erg ver. Dan is het aan te raden een volmacht bij de notaris op te laten maken. Ingeval van een notariële volmacht blijft de gevolmachtigde bevoegd, óók als de volmachtgever later niet meer wilsbekwaam is. Daarom staan er vaak regels in de volmacht over het afleggen van rekening en verantwoording door de gevolmachtigde en kan er een toezichthouder worden benoemd. Zo blijft er toezicht op het handelen van de gevolmachtigde, ook in het geval de volmachtgever daartoe niet meer in staat is.
Onderhandse volmacht
Eenvoudige zaken kan men gemakkelijk regelen met een onderhandse akte. De onderhandse akte kan iedereen opstellen, echter zijn de bevoegdheden van de gevolmachtigde beperkter dan bij een volmacht die bij notariële akte is vastgelegd. De gevolmachtigde kan met een onderhandse akte bijvoorbeeld namens de volmachtgever op diens huis geen hypotheek vestigen.
Bankvolmacht
Een bankmachtiging is een bijzondere onderhandse volmacht. Een bankvolmacht is beperkt tot het beschikken over bankrekeningen. In de praktijk stelt de bank de bankvolmacht zelf op. Een bankvolmacht is een bijzondere volmacht, specifiek verleend voor het doen van betalingen van een bepaalde rekening of het opnemen van geld van die rekening.
Indien u een volmacht wilt geven aan iemand of vragen heeft over een volmacht, neemt u dan contact met ons op!