Aanbestedingsrecht
Wat is aanbestedingsrecht?
Met aanbestedingsrecht bedoelen we alle regels die van toepassing zijn op het aanbesteden van overheidsopdrachten. In de Aanbestedingswet 2012 staan de belangrijkste regels voor aanbestedingen. Deze wet is gebaseerd op de Europese regelgeving. Bij aanbesteden moet de aanbestedende dienst vier uitgangspunten in acht nemen:
- Gelijke behandeling van ondernemers
- Niet-discriminerend handelen
- Transparant handelen
- Eisen, voorwaarden en criteria moeten proportioneel zijn
Binnen het aanbestedingsrecht gelden verschillende drempelwaarden voor Europees aanbesteden. Deze drempelwaarden worden elke twee jaar opnieuw vastgesteld door de Europese Commissie. Wanneer de waarde van een opdracht boven de drempelwaarde uitkomt, moet deze Europees worden aanbesteed.
Aanbestedingsrecht voor overheden
Het aanbestedingsrecht voor overheden is ingewikkeld en vraagt om specialistische kennis. Ook gaan de ontwikkelingen van de jurisprudentie in dit vakgebied snel.
Regelmatig worden aan onze specialisten vragen gesteld als: Wanneer is een inschrijving (on)geldig? Mag een inschrijver zijn inschrijving na gunning nog wijzigen? Mag ik als overheid een aanbesteding na de gunning nog intrekken?
Wij begrijpen dat (Europees) aanbesteden geen dagelijkse kost is en dat u als overheid niet altijd specialistische kennis over het aanbestedingsrecht voor overheden in huis heeft.
Snijders Bestuursrecht voor advies
Wij begeleiden overheden bij het uitvoeren van aanbestedingstrajecten van A tot Z. Hierdoor bent u er als overheid van verzekerd dat uw aanbestedingsprocedure juridisch correct verloopt en dat u geen risico’s loopt. Vanzelfsprekend kunt u ook met losse vragen over het aanbestedingsrecht bij Snijders Bestuursrecht terecht en kunt u ons inschakelen om u in een gerechtelijke procedure bij te staan.