073 720 02 00

Ontslag

Het ontslagrecht 2020

De regels van het ontslagrecht zijn constant aan verandering onderhevig en daarom is het goed bij een ontslag een advocaat in te schakelen. Meestal gaat het bij een ontslag om een vast contract, maar dat hoeft niet. De mogelijkheden voor ontslag zijn in de wet uitgewerkt. Soms is een ontslag niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een opzegverbod. De wet kent twee soorten opzegverboden. Dat zijn – kort gezegd – de ‘tijdens’ opzegverboden en de ‘wegens’ opzegverboden.

Tijdens-opzegverboden

Bij een tijdens-opzegverbod mag een werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet opzeggen tijdens een bepaalde situatie.

Voorbeelden van tijdens-opzegverboden zijn onder andere:

  • Ziekte
  • Zwangerschap
  • Dienstplicht
  • OR-lidmaatschap

In de wet zijn nog een aantal andere tijdens-opzegverboden opgenomen. Deze tijdens-opzegverboden zijn soms niet van toepassing. Bijvoorbeeld als de werknemer schriftelijk heeft ingestemd met zijn opzegging of als er sprake is van een ontslag op staande voet.

Wegens-opzegverboden

Bij een wegens-opzegverbod mag een werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet opzeggen vanwege een bepaalde situatie. In tegenstelling tot het tijdens-opzegverbod, zijn er op het wegens-opzegverbod geen uitzonderingen. Dat betekent dat bepaalde situaties door een werkgever nooit als reden mogen worden gebruikt om de arbeidsovereenkomst van een werknemer op te zeggen.

Voorbeelden van wegens-opzegverboden zijn bijvoorbeeld:

  • Lidmaatschap of werk voor een vakbond
  • Overgang van onderneming
  • Werk in de politiek
  • Geen absoluut ontslagverbod

Een opzegverbod is geen absoluut ontslagverbod. Dat een werkgever in een bepaalde situaties de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet kan opzeggen, betekent dus niet dat een werkgever geen mogelijkheden heeft om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Een werkgever kan namelijk via de rechter proberen om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Het opzegverbod is immers strikt genomen niet van toepassing bij een ontbindingsverzoek. Echter, een rechter kan een ontbindingsverzoek afwijzen, zeker wanneer een rechter het vermoeden heeft dat een ontslag verband houdt met een opzegverbod. Dit wordt ook wel de reflexwerking van het opzegverbod genoemd.

Meer weten over de mogelijkheden van ontslag 2020 of een onterecht ontslag voorkomen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties