Ontslag
Het ontslagrecht 2020
De regels van het ontslagrecht zijn constant aan verandering onderhevig en daarom is het goed bij een ontslag een advocaat in te schakelen. Meestal gaat het bij een ontslag om een vast contract, maar dat hoeft niet. De mogelijkheden voor ontslag zijn in de wet uitgewerkt. Soms is een ontslag niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een opzegverbod. De wet kent twee soorten opzegverboden. Dat zijn – kort gezegd – de ‘tijdens’ opzegverboden en de ‘wegens’ opzegverboden.
Tijdens-opzegverboden
Bij een tijdens-opzegverbod mag een werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet opzeggen tijdens een bepaalde situatie.
Voorbeelden van tijdens-opzegverboden zijn onder andere:
- Ziekte
- Zwangerschap
- Dienstplicht
- OR-lidmaatschap
In de wet zijn nog een aantal andere tijdens-opzegverboden opgenomen. Deze tijdens-opzegverboden zijn soms niet van toepassing. Bijvoorbeeld als de werknemer schriftelijk heeft ingestemd met zijn opzegging of als er sprake is van een ontslag op staande voet.
Wegens-opzegverboden
Bij een wegens-opzegverbod mag een werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet opzeggen vanwege een bepaalde situatie. In tegenstelling tot het tijdens-opzegverbod, zijn er op het wegens-opzegverbod geen uitzonderingen. Dat betekent dat bepaalde situaties door een werkgever nooit als reden mogen worden gebruikt om de arbeidsovereenkomst van een werknemer op te zeggen.
Voorbeelden van wegens-opzegverboden zijn bijvoorbeeld:
- Lidmaatschap of werk voor een vakbond
- Overgang van onderneming
- Werk in de politiek
- Geen absoluut ontslagverbod
Een opzegverbod is geen absoluut ontslagverbod. Dat een werkgever in een bepaalde situaties de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet kan opzeggen, betekent dus niet dat een werkgever geen mogelijkheden heeft om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Een werkgever kan namelijk via de rechter proberen om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Het opzegverbod is immers strikt genomen niet van toepassing bij een ontbindingsverzoek. Echter, een rechter kan een ontbindingsverzoek afwijzen, zeker wanneer een rechter het vermoeden heeft dat een ontslag verband houdt met een opzegverbod. Dit wordt ook wel de reflexwerking van het opzegverbod genoemd.
Meer weten over de mogelijkheden van ontslag 2020 of een onterecht ontslag voorkomen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.