Procederen bij het hof
Alhoewel het hoger beroep, net als de procedure in eerste aanleg, een feitelijke beoordeling is van uw zaak, zijn er de nodige verschillen tussen de beide procedures. Zo kunt u niet iedere zaak aanvechten in hoger beroep. Verder gelden in hoger beroep strengere eisen voor het aanbieden van bewijs én kunt u na de indiening van uw (eerste) schriftelijke processtuk in beginsel geen nieuwe stellingen/standpunten meer naar voren brengen.
Succesvol procederen bij het hof vergt (dan ook) een diepgaande kennis van de aard van de hoger beroepsprocedure. Kennis die bij Snijders Litigation in overvloed aanwezig is.
De aard van de procedure bij het hof
Met het instellen van hoger beroep kan het werk van de rechter in eerste aanleg worden gecontroleerd. Het hoger beroep heeft ook een herkansingsfunctie. U kunt uw oorspronkelijke eis wijzigen en u kunt in beginsel nieuwe feiten, stellingen en verweren aanvoeren, zelfs als deze op gespannen voet staan met hetgeen in de procedure in eerste aanleg door u naar voren is gebracht.
Als u besluit te procederen bij het hof bepaalt u zelf de omvang van de rechtsstrijd. Het geschil kan door u opnieuw in volle omvang worden voorgelegd aan het hof, maar u kunt ook besluiten niet op te komen (te grieven) tegen bepaalde overwegingen van de uitspraak van de rechtbank, waardoor deze in hoger beroep niet (opnieuw) aan de orde zullen komen.
Indien uw tegenpartij u na de procedure in eerste aanleg dagvaardt in hoger beroep, wordt u gedwongen om verder te procederen bij het hof. U moet in dat geval soms ook zelf (voorwaardelijk) hoger beroep instellen, zelfs als u in het gelijk werd gesteld door de rechtbank, ten einde te voorkomen dat eventueel nadelige overwegingen in het vonnis van de rechtbank als ‘niet aangevochten’ in de procedure bij het hof vast komen te staan. Dit is een gevolg van het in hoger beroep geldende grievenstelsel.
Hiernaast moet u, als u besluit om hoger beroep aan te tekenen, in de procedure bij het hof alle (ook de niet behandelde) verweren van uw tegenpartij, zoals gevoerd in de procedure in eerste aanleg, weerleggen, omdat het gerechtshof deze ook zal dienen te behandelen indien u met succes één of meerdere van de overwegingen van de rechter in eerste aanleg aanvalt. Dit is een gevolg van de zogenoemde devolutieve werking van het hoger beroep.
Snijders Litigation voor uw hoger beroep
Procederen bij het hof zit in ons bloed, in ons DNA. Onze rechtspraktijk bestaat doorlopend uit een groot aantal hoger beroepsprocedures. Wij procederen dan ook op dagelijkse basis bij de vier gerechtshoven in Nederland en met het nodige succes.
Uiteraard geven wij ook advies over de haalbaarheid van een mogelijk in te stellen hoger beroep naast concreet (strategisch) procesadvies.
Bent u ontevreden met de uitspraak van de rechtbank of de kantonrechter? Bent u op zoek naar een zeer bedreven advocaat met specialistische kennis die er alles aan doet om voor u het maximale uit uw hoger beroep te halen? Neem dan contact met ons op.