073 720 02 00

Procederen bij het hof

Alhoewel het hoger beroep, net als de procedure in eerste aanleg, een feitelijke beoordeling is van uw zaak, zijn er de nodige verschillen tussen de beide procedures. Zo kunt u niet iedere zaak aanvechten in hoger beroep. Verder gelden in hoger beroep strengere eisen voor het aanbieden van bewijs én kunt u na de indiening van uw (eerste) schriftelijke processtuk in beginsel geen nieuwe stellingen/standpunten meer naar voren brengen.

Succesvol procederen bij het hof vergt (dan ook) een diepgaande kennis van de aard van de hoger beroepsprocedure. Kennis die bij Snijders Litigation in overvloed aanwezig is.

De aard van de procedure bij het hof

Met het instellen van hoger beroep kan het werk van de rechter in eerste aanleg worden gecontroleerd. Het hoger beroep heeft ook een herkansingsfunctie. U kunt uw oorspronkelijke eis wijzigen en u kunt in beginsel nieuwe feiten, stellingen en verweren aanvoeren, zelfs als deze op gespannen voet staan met hetgeen in de procedure in eerste aanleg door u naar voren is gebracht.

Als u besluit te procederen bij het hof bepaalt u zelf de omvang van de rechtsstrijd. Het geschil kan door u opnieuw in volle omvang worden voorgelegd aan het hof, maar u kunt ook besluiten niet op te komen (te grieven) tegen bepaalde overwegingen van de uitspraak van de rechtbank, waardoor deze in hoger beroep niet (opnieuw) aan de orde zullen komen.

Indien uw tegenpartij u na de procedure in eerste aanleg dagvaardt in hoger beroep, wordt u gedwongen om verder te procederen bij het hof. U moet in dat geval soms ook zelf (voorwaardelijk) hoger beroep instellen, zelfs als u in het gelijk werd gesteld door de rechtbank, ten einde te voorkomen dat eventueel nadelige overwegingen in het vonnis van de rechtbank als ‘niet aangevochten’ in de procedure bij het hof vast komen te staan. Dit is een gevolg van het in hoger beroep geldende grievenstelsel.

Hiernaast moet u, als u besluit om hoger beroep aan te tekenen, in de procedure bij het hof alle (ook de niet behandelde) verweren van uw tegenpartij, zoals gevoerd in de procedure in eerste aanleg, weerleggen, omdat het gerechtshof deze ook zal dienen te behandelen indien u met succes één of meerdere van de overwegingen van de rechter in eerste aanleg aanvalt. Dit is een gevolg van de zogenoemde devolutieve werking van het hoger beroep.

Snijders Litigation voor uw hoger beroep

Procederen bij het hof zit in ons bloed, in ons DNA. Onze rechtspraktijk bestaat doorlopend uit een groot aantal hoger beroepsprocedures. Wij procederen dan ook op dagelijkse basis bij de vier gerechtshoven in Nederland en met het nodige succes.

Uiteraard geven wij ook advies over de haalbaarheid van een mogelijk in te stellen hoger beroep naast concreet (strategisch) procesadvies.

Bent u ontevreden met de uitspraak van de rechtbank of de kantonrechter? Bent u op zoek naar een zeer bedreven advocaat met specialistische kennis die er alles aan doet om voor u het maximale uit uw hoger beroep te halen? Neem dan contact met ons op.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties