Arbeidsovereenkomst
Maar de arbeidsovereenkomst is ook bij uitstek de overeenkomst waarover conflicten ontstaan. Omdat bijvoorbeeld bepaalde afspraken niet goed of niet duidelijk zijn vastgelegd.
Wat is een arbeidsovereenkomst?
In de wet is de arbeidsovereenkomst gedefinieerd als de overeenkomst ‘waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten’.
Een arbeidsovereenkomst bestaat dus uit de volgende componenten:
- De werknemer is verplicht om arbeid persoonlijk te verrichten;
- De werkgever is verplicht om het loon te betalen;
- Er bestaat een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer;
- De arbeid wordt gedurende een zekere tijd verricht.
Indien aan al deze vereisten is voldaan, is er sprake van een arbeidsovereenkomst.
Vaststellen of een arbeidsovereenkomst is afgesproken
Of er sprake is van een arbeidsovereenkomst, dient te worden getoetst aan de hand van de feitelijke situatie. Met andere woorden: de feitelijke uitvoering van de overeenkomst is doorslaggevend. Dit kan betekenen dat een overeenkomst geen arbeidsovereenkomst is, ook al hebben partijen dat wel boven de overeenkomst gezet.
In de praktijk komt het voor dat partijen een overeenkomst zijn aangegaan, maar het niet eens zijn over de kwalificatie van de overeenkomst (wel/geen arbeidsovereenkomst). In dat geval zal een rechter moeten beoordelen of tussen partijen een arbeidsovereenkomst is gesloten. De partijbedoeling van partijen – dus wat partijen voor ogen hebben gehad bij het sluiten van de overeenkomst – speelt daarbij een belangrijke rol.
Rechten en plichten bij een arbeidsovereenkomst
Indien wordt vastgesteld dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst, gelden er specifieke regels. In de wet is namelijk een aparte titel over de arbeidsovereenkomst en de rechten en plichten die in dat verband gelden voor werkgever en werknemer, opgenomen. De meeste regels in het arbeidsrecht moeten in beginsel strikt worden nageleefd. Daarom is het belangrijk om allereerst vast te stellen of tussen partijen een arbeidsovereenkomst is gesloten (of niet).
Hulp nodig bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.