Collectief ontslag
Wet Melding Collectief Ontslag
Indien er sprake is van een collectief ontslag, heeft een werkgever een meldingsplicht. Dat betekent dat een werkgever die voornemens is over te gaan tot collectief ontslag, dit schriftelijk moet melden bij het UWV en de betrokken vakbonden. In de melding moet worden aangegeven waarom een werkgever genoodzaakt is om over te gaan tot collectief ontslag.
Reorganisatieplan
De eerste stap bij een collectief ontslag, is het opstellen van een reorganisatieplan. In dit plan staat een uiteenzetting van de bedrijfseconomische redenen (onderbouwd met stukken) en de voorgenomen maatregelen. Maar dit plan bevat ook informatie over de reeds genomen bezuinigingsmaatregelen en een prognose voor de komende maanden. Daarnaast kan het reorganisatieplan ook dienen als basis voor het sociaal plan.
Melding UWV en vakbonden
Het doel van de meldplicht op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag is dat een werkgever de vakbonden in de gelegenheid stelt om in overleg te treden over de voorgenomen ontslagen. Daarnaast is het overleg bedoeld om bijvoorbeeld een sociaal plan op te stellen. Ook het UWV kan proberen om het voorgenomen ontslag te voorkomen.
Adviesrecht ondernemingsraad
Naast de meldplicht, speelt het adviesrecht van de ondernemingsraad bij een collectief ontslag een rol. Het advies moet tijdig bij de ondernemingsraad worden ingewonnen, opdat hun advies nog van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit. Indien een werkgever weigert het advies van een ondernemingsraad op te volgen, geeft de wet een aantal sancties. Hierbij kan gedacht worden aan het opleggen van een opschortingstermijn ten aanzien van de uitvoering van het besluit.
Meer weten over collectief ontslag in het algemeen of de Wet Melding Collectief Ontslag in het bijzonder? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.