Individueel ontslag
Transitievergoeding
Indien een arbeidsovereenkomst op initiatief van een werkgever is beëindigd, is een werkgever in beginsel een transitievergoeding aan een werknemer verschuldigd. Dit geldt óók als een werkgever ervoor kiest om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet te verlengen. Andere voorbeelden waarbij een werkgever een transitievergoeding aan een werknemer is verschuldigd, zijn opzegging van een arbeidsovereenkomst door werkgever dan wel ontbinding van een arbeidsovereenkomst op verzoek van een werkgever.
In sommige gevallen is een werkgever geen transitievergoeding aan een werknemer verschuldigd. Dit is het geval indien het initiatief tot beëindiging van een arbeidsovereenkomst bij de werkgever ligt, maar het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van een werknemer. Dit geldt slechts in uitzonderlijke situaties, zoals bij een ontslag op staande voet.
Hoogte transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het aantal dienstjaren en het bruto maandsalaris. De formule is – kort gezegd – 1/3 bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Er zijn verschillende looncomponenten die van invloed zijn op de hoogte van het bruto maandsalaris. Per 1 januari 2020 is de transitievergoeding maximaal € 83.000,00 bruto of bij een hoger jaarsalaris, maximaal een jaarsalaris.
Advies over individueel ontslag of de berekening van de transitievergoeding? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.