Ontslag bij reorganisatie
Aan een reorganisatie zitten ook veel haken en ogen, in juridische zin. Wij helpen u in de praktijk, om alles in goede banen te leiden en grip op de situatie te houden waarbij we u zoveel mogelijk ontzorgen en tegelijkertijd nauwlettend in de gaten houden dat alle regelgeving goed nageleefd wordt. Samen met u ontwerpen wij uw stappenplan voor de reorganisatie.
Reorganisatie ontslag of wederzijds goedvinden?
Het reorganisatie ontslag is onderworpen aan een stramien van (reorganisatie)regels, niet in de laatste plaats de ontslagvolgorde, ook wel afspiegelingsbeginsel genoemd. Maar het is ook mogelijk om in goed overleg het ontslag met uw werknemer te regelen. Beide processen kunnen ook naast elkaar lopen. Het stappenplan voor de reorganisatie is er om dit goed te stroomlijnen.
Voorbereiden en in kaart brengen van de situatie
Het uitvoeren van een reorganisatie begint bij een goede voorbereiding. Zowel de situatie van het bedrijf als de samenstelling van het personeel moet in kaart gebracht worden. Het reorganisatie ontslag, dat via een ontslagaanvraag bij het UWV loopt, is onderworpen aan drie fasen: het indienen van deel A, deel B en deel C.
Voorafgaand aan de aanvraag van de ontslagvergunning beginnen we met een inventarisatie. Hoeveel werknemers heeft u in totaal? Zijn er ook externe medewerkers? Op welke basis is het personeel werkzaam, bijvoorbeeld tijdelijke contracten, nul-uren contracten, eventueel zzp’ers? In welke functies is het personeel werkzaam, en in hoeverre zijn deze functies vergelijkbaar? Daarbij letten we op functie-inhoud, vakkennis en vaardigheden, niveau en beloning. Hoe lang zijn de werknemers bij het bedrijf in dienst en wat is hun leeftijd? Verder is het ook belangrijk wat er in de cao staat. In sommige gevallen kan in het reorganisatie ontslag ook afgeweken worden van de ontslagvolgorde, bijvoorbeeld als een werknemer hele specifieke kennis heeft, die u niet kunt missen. Ook hierover kunnen wij u uitstekend adviseren.
Verplichtingen van de werkgever
We letten er ook op dat er onderzocht wordt of herplaatsing tot de mogelijkheden behoort en dat u ook in dit opzicht aan uw verplichtingen voldoet. Verder is er de verplichting om een transitievergoeding te betalen en kunnen we u hierover advies geven en de berekening voor u uitvoeren.
Collectief ontslag
Als er bij de reorganisatie sprake is van een collectief ontslag, dus bij het ontslag van meer dan 20 werknemers, dan moet er ook overleg plaatsvinden met de ondernemingsraad of andere personeelsvertegenwoordiging en/of de vakbonden. Een sociaal plan kan bijvoorbeeld het resultaat zijn van dit overleg. In een sociaal plan wordt geregeld wat de gevolgen voor de werknemers zijn.
Kortom, een reorganisatie is geen dagelijkse gebeurtenis en heeft veel impact. Wij hebben de kennis van alle juridische mogelijkheden en valkuilen en ook de nodige ervaring in het begeleiden van bedrijven bij een reorganisatie. Hierdoor zorgen we voor een professionele begeleiding wat het u makkelijker maakt en waardoor u vervolgproblemen en onnodige kosten kunt voorkomen.