073 720 02 00

Ziek uit dienst – ontslag nemen tijdens ziekte

Ziek uit dienst

In beginsel geldt bij ziekte een opzegverbod. Dat betekent dat gedurende een bepaalde periode een werkgever niet de mogelijkheid heeft om de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer op te zeggen. Dat betekent echter niet dat ontslag tijdens ziekte niet mogelijk is. In bijzondere situaties kan een werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer tijdens ziekte wel opzeggen, bijvoorbeeld als een zieke werknemer nog in zijn proeftijd zit of bij een ontslag op staande voet. Daarnaast kan een werknemer zelf zijn arbeidsovereenkomst opzeggen, ook al is hij ziek. Voor een werknemer is het meestal niet verstandig om zijn arbeidsovereenkomst tijdens ziekte op te zeggen. Wanneer een werknemer ziek uit dienst gaat, heeft hij namelijk geen recht op een ZW-uitkering (en ook geen recht op een WW-uitkering), omdat het initiatief tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij de werknemer ligt.

Ontslag na 2 jaar ziekte

Het opzegverbod tijdens ziekte geldt voor een bepaalde periode, meestal 104 weken. Nadat de periode van 104 weken is verstreken – en de werknemer nog steeds ziek is – is het opzegverbod tijdens ziekte in beginsel niet (meer) van toepassing. Dat betekent dat een werkgever aan het UWV toestemming kan vragen om de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer op te zeggen. Als het UWV de toestemming verleend, kan een werkgever overgaan tot het opzeggen van de arbeidsovereenkomst.

Vragen over de mogelijkheden van ontslag (nemen) tijdens ziekte?  Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties