Ziek uit dienst – ontslag nemen tijdens ziekte
Ziek uit dienst
In beginsel geldt bij ziekte een opzegverbod. Dat betekent dat gedurende een bepaalde periode een werkgever niet de mogelijkheid heeft om de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer op te zeggen. Dat betekent echter niet dat ontslag tijdens ziekte niet mogelijk is. In bijzondere situaties kan een werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer tijdens ziekte wel opzeggen, bijvoorbeeld als een zieke werknemer nog in zijn proeftijd zit of bij een ontslag op staande voet. Daarnaast kan een werknemer zelf zijn arbeidsovereenkomst opzeggen, ook al is hij ziek. Voor een werknemer is het meestal niet verstandig om zijn arbeidsovereenkomst tijdens ziekte op te zeggen. Wanneer een werknemer ziek uit dienst gaat, heeft hij namelijk geen recht op een ZW-uitkering (en ook geen recht op een WW-uitkering), omdat het initiatief tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij de werknemer ligt.
Ontslag na 2 jaar ziekte
Het opzegverbod tijdens ziekte geldt voor een bepaalde periode, meestal 104 weken. Nadat de periode van 104 weken is verstreken – en de werknemer nog steeds ziek is – is het opzegverbod tijdens ziekte in beginsel niet (meer) van toepassing. Dat betekent dat een werkgever aan het UWV toestemming kan vragen om de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer op te zeggen. Als het UWV de toestemming verleend, kan een werkgever overgaan tot het opzeggen van de arbeidsovereenkomst.
Vragen over de mogelijkheden van ontslag (nemen) tijdens ziekte? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.