Franchiseovereenkomst – franchisecontract
Een franchiseovereenkomst is een contract tussen franchisegever en franchisenemer. Hierin is vastgelegd hoe zij met elkaar samenwerken en welke rechten en verplichtingen zij hebben. De looptijd van het franchisecontract varieert van 5 tot soms 20 jaar. De franchiseovereenkomst kan gekoppeld zijn met de huurovereenkomst. In dat geval is het verstandig de looptijden gelijk te laten lopen.
Franchiseovereenkomst: de basis van de onderneming
De franchiseovereenkomst vormt de basis van de onderneming van de franchisenemer en is onderverdeeld in verplichtingen en rechten tijdens de zogenaamde precontractuele fase, tijdens de looptijd van de franchiseovereenkomst en voor de beëindiging van de franchiseovereenkomst.
Franchiseovereenkomsten die worden gesloten na 1 januari 2021 vallen onder de Wet franchise.
Een van de verplichtingen die met deze wet samenhangen is het verplichte precontractuele informatiedocument (“PID”). Dit bevat een overzicht voor de franchisenemer welke verplichtingen er worden aangegaan, welke rechten er worden bedongen en geeft een inzicht in (de omvang van) de franchiseformule (hoeveel vestigingen zijn er?). Vaak is ook het handboek een onderdeel van het PID. Er geldt en strikte termijn van 4 weken (zogenaamde “stand-still periode’).
Vaak wordt er ook een geheimhoudingsovereenkomst gesloten en kunnen partijen een intentieverklaring overeenkomen.
Definitie van franchiseovereenkomst
In de eerdergenoemde Wet franchise is de definitie van een franchiseovereenkomst opgenomen. Dit is “de overeenkomst waarbij de franchisegever aan een franchisenemer tegen vergoeding het recht verleent en de verplichting oplegt om een franchiseformule op de door de franchisegever aangewezen wijze te exploiteren voor de productie of verkoop van goederen dan wel het verrichten van diensten”.
Deze definitie is van belang omdat voor de vraag of sprake is van een franchiserelatie niet de benaming of titel die partijen voor hun overeenkomst hanteren maar de feitelijke inhoud van hun onderlinge relatie doorslaggevend is.
De belangrijkste rechten en verplichtingen die zijn opgenomen in een franchiseovereenkomst hebben betrekking op de vergoedingen, bijstand en ondersteuning, instemmingsrechten, de overdracht en de beëindiging.
Laat u adviseren
Het is daarom belangrijk om dit document zorgvuldig te bestuderen en u bij voorkeur te laten adviseren door een in franchise gespecialiseerde advocaat bij het opstellen van een franchiseovereenkomst of een franchisecontract. Het is en blijft tenslotte maatwerk. Bent u op zoek naar een voorbeeld van een franchiseovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.