Procederen bij de RVA
Het is een alternatief voor overheidsrechtspraak. Het idee achter geschillenbeslechting door arbiters, is dat zij met hun vakinhoudelijke (bouwtechnische) kennis, het geschil feitelijk beter kunnen beoordelen/doorgronden dan een overheidsrechter die over het algemeen niet of althans in mindere mate bouwkundig zal zijn onderlegd.
U moet procederen bij de RvA indien u met uw tegenpartij als zodanig arbitrage bij de RvA bent overeengekomen. Daarmee sluit u de bevoegdheid van de overheidsrechter uit, behoudens dan voor bewarende maatregelen (zoals beslaglegging) of voorlopige voorzieningen in kort geding. Daarvoor kunnen partijen zich, ook in geval van een arbitrageovereenkomst, steeds tot de rechtbank wenden.
Arbitrage is van een wettelijke grondslag voorzien. De benoeming van de arbiters, het verloop van de arbitrageprocedure, het arbitraal vonnis en de tenuitvoerlegging daarvan zijn dan ook allemaal wettelijk geregeld.
De Raad van Arbitrage voor de bouw
U wilt of moet procederen bij de Raad van Arbitrage voor de bouw. Hoe gaat dit in zijn werk? De procedure bij de Raad van Arbitrage (RvA) vangt in de regel aan met een verzoekschrift of een zogenoemde memorie van eis. De eiser dient een waarborgsom te betalen aan de Raad van Arbitrage voor de bouw (RvA), waarmee de procedure wordt gefinancierd.
Na betaling van de waarborgsom mag de andere partij schriftelijk op de eis reageren middels een zogenoemde memorie van antwoord.
Partijen mogen voor de indiening van de memorie van antwoord in onderling overleg zelf de arbiters voordragen die zij graag hun geschil zouden willen laten beslechten. Komen partijen hier niet uit, dan selecteert en benoemt de RvA de arbiters. Net als bij een procedure voor de rechtbank of de kantonrechter, vindt er vervolgens een mondelinge behandeling plaats en wijst de Raad van Arbitrage daarna vonnis. Het arbitraal vonnis heeft dezelfde werking als een vonnis van de rechtbank. Wél kan een arbitraal vonnis onder (bijzondere) omstandigheden (nog) door de overheidsrechter vernietigd worden. De vernietigingsgronden zijn beperkt en zien op een formele (niet inhoudelijke) toetsing van (de totstandkoming van) het arbitrale vonnis.
Wat voor geschillen behandelt de Raad van Arbitrage?
Ieder (bouw gerelateerd) geschil waarvoor een geldige arbitrageovereenkomst wordt gesloten, die de RvA als arbitraal gerecht aanwijst, zal door de RvA behandeld (moeten) worden. Dit zijn vaak geschillen over de uitvoering van (koop)aannemingsovereenkomsten. Hierbij kunt u denken aan opleveringsperikelen, discussies over (verborgen) gebreken, de reikwijdte van aranties/garantie(regelingen) en het al dan niet deugdelijk uitvoeren van herstelwerkzaamheden.
Onze specialisten hebben een schat aan ervaring in het procederen bij de Raad van Arbitrage. In onze praktijk staan wij dagelijks woonstichtingen/woningcorporaties, bouwbedrijven, vastgoedondernemers en (onder)aannemers naar grote tevredenheid bij voor de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Heeft u vragen over een bouwgerelateerd conflict? Wilt u een procedure starten voor de RvA of moet u zich juist verweren tegen een door uw tegenpartij ingestelde eis? Aarzel niet en neem contact met ons op.