Alles over een vordering
Dagelijks hebben personen en bedrijven ermee te maken: vorderingen. Een vordering is er in allerlei soorten en maten. Vorderingen zijn schering en inslag. Als ik een pak melk koop bij de supermarkt, heeft de supermarkt een vordering op mij (koopovereenkomst). Als mijn buurman tijdens mijn vakantie ziet dat er kortsluiting en brand ontstaat in mijn woning en daarvoor de bereddingskosten betaalt, heeft de buurman een vordering op mij (zaakwaarneming). De bank heeft een vordering op mij tot betaling van mijn maandelijkse hypotheeklasten (hypotheekovereenkomst). Zo kan deze lijst eindeloos doorgaan.
Het probleem van een vordering is helaas dat deze niet altijd wordt nagekomen terwijl dit wel is afgesproken of omdat de wet dit heeft bepaald. Er wordt dan ook aan de lopende band geprocedeerd en geïncasseerd ten aanzien van vorderingen. Maar wat is een vordering precies en welke soorten vorderingen zijn er allemaal? Snijders Ligitation legt het graag aan u uit.
Wat is een vordering?
Een vordering is simpelweg een eis die iemand heeft op een ander, dus op een persoon of bedrijf. Een vordering hoeft niet uit geld te bestaan. Het is dus niet zo dat enkel facturen een vordering kunnen vertegenwoordigen. Indien een pakketje is besteld bij een webshop, ontstaat een vordering op de webshop tot levering van dat pakketje. Indien het pakketje niet wordt geleverd, kan een rechtszaak worden gestart waarin wordt gevorderd dat het pakketje alsnog wordt afgeleverd. Dat heet ook wel nakoming vorderen. Het vorderen van nakoming gebeurt veelvuldig in de praktijk, omdat afspraken nu eenmaal niet altijd klakkeloos worden nagekomen.
Wat is een provisionele vordering?
Is eenmaal een vordering ingesteld bij de rechtbank, dan kunnen ook in een rechtszaak nog vorderingen worden ingesteld. Dergelijke vorderingen zijn nog steeds eisen tegen de wederpartij. Een zogenoemde provisionele vordering kan worden ingesteld indien een partij een (spoedeisend) belang heeft bij een voorziening die voor de duur van de rechtszaak moet gelden tussen partijen om te voorkomen dat de eindbeslissing van de rechter straks inhoudsloos zal zijn. De rechter kan in een provisioneel tussenvonnis beslissen op de provisionele vordering en bijvoorbeeld bepalen dat het de wederpartij wordt verboden een boom te kappen op straffe van een dwangsom. Eenmaal gekapt kan de boom immers niet meer teruggeplaatst worden. Als de rechtszaak gaat over de aankoop van het stuk grond waarop de boom zich bevindt, is het belang bij een provisioneel vonnis over het kappen van de boom gegeven.
Wat is een incidentele vordering?
Een veelvuldig voorkomende vordering die tijdens lopende procedures wordt ingesteld is de incidentele vordering. Een incidentele vordering hangt samen met de hoofdzaak, maar gaat niet over de kern van de hoofdzaak. Zo kan bij incidentele vordering worden gevorderd dat door de wederpartij gelegde beslagen worden opgeheven. Voor het opheffen van beslag kan ook een aparte procedure worden gestart maar het is economischer en qua tijd voordeliger om dit bij incidentele vordering in te stellen. De rechter die ook de hoofdzaak behandelt, zal in veel gevallen ook over de incidentele vordering beslissen. Dat heeft als voordeel dat de rechter al bekend is met de feiten en standpunten die partijen al hebben aangedragen.
Procederen voor of incasseren van een vordering
Neem contact op met Snijders Litigation voor al uw vragen over vorderingen. Wij bespreken de soorten in te stellen vorderingen en het proces graag met u. Ook voor onbetaald gelaten onbetwiste facturen kunt u contact opnemen. Wij helpen u graag verder en zullen de vordering voor u incasseren.