073 720 02 00
Nieuws

Contracteren; weet wat je opschrijft

Bijgewerkt op Nieuws

Lokkertjes en verleidelijkheden door grote bedrijven die de consument moeten bewegen een overeenkomst met hen aan te gaan; we zijn er allemaal wel eens voor gevallen. Vaak wordt een korting beloofd op de aanschaf van een product of abonnement. Een gratis proefperiode kan daar ook onder vallen.

Contractsvrijheid is daarbij het uitgangspunt. Vanwege die vrijheid is het juist van belang dat duidelijk is wat nu precies wordt afgesproken. Dit geldt niet alleen voor de consument maar uiteraard ook voor het bedrijf dat de dienst of het product aanbiedt. Dat bedrijf wil natuurlijk niet per ongeluk méér aan de consument moeten geven dan op basis van het lokkertje was bedoeld.

De rechtbank Amsterdam heeft op 3 september 2019 vonnis gewezen in een zaak tussen een consument en sportschool Basic Fit (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2019:6492). De rechtbank moest zich uitlaten over de vraag of het abonnement dat in het kader van een tijdelijke actie door de consument was afgesloten, 12 maanden of 14 maanden duurde. Het lokkertje van Basic Fit was namelijk dat 2 maanden gratis gesport mocht worden bij het afsluiten van een jaarabonnement.

De consument stelde zich op het standpunt dat de overeenkomst voor de duur van 12 maanden was  aangegaan, waarvan, vanwege de actie, 2 maanden gratis waren. Basic Fit daarentegen, was van mening dat eerst 2 maanden gratis gesport mocht worden, waarna het jaarabonnement pas zou ingaan. 2 + 12 maanden, 14 dus.

De consument had op grond van zijn standpunt, en omdat hij de ‘misleidende’ (de consument zijn woord) uitleg van Basic Fit al voorzag, na precies 12 maanden (2 gratis, 10 betaald) de automatische incasso stopgezet. Dit tot onvrede van Basic Fit, die voor betaling van de laatste twee maanden (+/- 40 euro) verhaal bij de consument ging halen. Toen die laatste niet thuis gaf en hij Basic Fit op haar eigen verkeerde en onzuivere formulering wees, besloot Basic Fit de zaak voor de rechter te brengen.

Omdat Basic Fit zich op het standpunt stelde dat de overeenkomst nog twee maanden voortduurde, droeg Basic Fit daarvan de bewijslast. Omdat Basic Fit niet de bevestigings-e-mail kon terughalen waarin de actie duidelijk zou zijn omschreven (oftewel waaruit de exacte duur van de overeenkomst duidelijk zou blijken), kon de rechter nergens uit afleiden dat het jaarabonnement pas startte ná de twee gratis maanden. De rechter heeft de vordering van Basic Fit om die reden resoluut afgewezen.

Uit het vonnis blijkt – helaas – niet wat nu de exacte bewoordingen van de actie waren. Hoewel bewoordingen in een overeenkomst niet van doorslaggevend belang hoeven te zijn – de rechter toetst namelijk ook de bedoeling van de contractspartijen – is de formulering van contractsbepalingen toch erg belangrijk. Andermaal blijkt uit de discussie tussen deze consument en Basic Fit dat met een correcte formulering vooraf een hoop discussie voorkomen had kunnen worden.

Snijders Advocaten helpt graag met het opstellen van een passende overeenkomst.

 

 

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties