Coronamaatregel NOW actueel
Twee weken geleden beloofde de overheid met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (de ‘NOW’) bedrijven die het nu zwaar hebben tegemoet te komen. Het kabinet wil dat de bedrijven de lonen kunnen blijven betalen en trekt daar 10 tot 20 miljard euro voor uit (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/31/now-regeling-klaar-loketten-bijna-open). Zojuist gaf de regering in een persconferentie meer informatie over wat we kunnen verwachten over de uitvoering van de NOW:
- Binnen 2 tot 4 weken kunnen de eerste bedrijven een uitbetaling ontvangen.
- Nieuwe aanvragen kunnen per 6 april 2020 worden ingediend.
- De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei 2020.
- Lopende aanvragen (ingediend toen de regeling Werktijdverkorting (de ‘wtv’) nog van kracht was) moeten worden aangevuld met gegevens over omzetverlies.
- De NOW geldt voor alle werknemers, dus ook voor flexkrachten (NB. voor uitzendkrachten gaat dit via de uitzendwerkgever).
Hoe werkt de NOW? Bij minimaal 20% omzetverlies is er een tegemoetkoming gedurende 3 maanden, verlenging is waarschijnlijk mogelijk.
De tegemoetkoming is 90% van de loonkosten en gerelateerd aan het omzetverlies:
100% omzetverlies; tegemoetkoming is 90% van de loonkosten
50% omzetverlies; tegemoetkoming is 45% van de loonkosten
25 % omzetverlies; tegemoetkoming is 22,5% van de loonkosten
Naast het loon worden werkgevers middels een forfaitaire opslag van 30% met de NOW ook tegemoetgekomen in de aanvullende werkgeverskosten zoals de werkgeverspremies voor sociale verzekeringen, de werkgeversbijdrage voor pensioen etc.
Berekenen van het omzetverlies en loonsom gaat als volgt:
Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen, moeten werkgevers eerst hun totale omzet uit 2019 delen door vier. Zij vergelijken dat vervolgens met de omzet in maart-april-mei 2020. Soms is echter de uitblijvende klandizie pas later terug te zien in de omzetdaling. Daarom kunnen werkgevers ook een periode aangeven voor de omzetvergelijking die één of twee maanden later start. Als een bedrijf uit een aantal bedrijfsonderdelen (rechtspersonen) bestaat die samen een concern vormen, wordt de omzetdaling van het hele concern aangehouden. De loonsom in de tegemoetkomingsperiode van de NOW wordt vergeleken met de loonsom van januari zoals bekend bij de Belastingdienst.
Er geldt wel een maximum van € 9.538,- per werknemer per maand aan tegemoetkoming. De gedachte daarachter is dat mensen met hogere inkomens meer financiële armslag hebben om op te kunnen teren.
Bij voorbaat krijgen bedrijven een voorschot van 80% van de tegemoetkoming die zij verwachten nodig te hebben. Achteraf wordt berekend wat het daadwerkelijke omzetverlies was en welke tegemoetkoming in de loonkosten daarbij hoort. Hiervoor is een accountantsverklaring vereist. Misschien moet u later dus terugbetalen, misschien krijgt u later een aanvulling.
Blijven werken? Blijf vooral zoveel mogelijk omzet draaien en laat uw werknemers werken als dat mogelijk is. Dat is ook toegestaan als gebruik wordt gemaakt van de NOW. Werkgevers krijgen geen straf of boete als zij hun werknemers laten werken als dat kan.
Geen werk geen loon? U moet uw werknemers gewoon het loon blijven betalen, of zij nu gewerkt hebben of niet. Die kosten (loonkosten) gelden als loonkosten bij de berekening van uw tegemoetkoming op grond van de NOW.
WTV vergunning gekregen? Alleen als u de WTV heeft aangevraagd EN ook al de vergunning daarvoor heeft gekregen, dan kunt u stoppen met het betalen van het loon en kan de werknemer een WW-uitkering aanvragen. Dit geldt alleen voor WTV-vergunningen die al zijn afgegeven, de lopende aanvragen vallen onder de NOW.
Toch mensen ontslaan? Bedrijven die een tegemoetkoming hebben ontvangen op grond van de de NOW en toch werknemers ontslaan krijgen een boete. Zij moeten het volledige loon terugbetalen aan de overheid plus een boete van 50% over dat loon.
Dit artikel is geschreven door mr. Alberta Veen-Brom. Mocht u meer informatie over dit onderwerp wensen te ontvangen, kunt u met haar contact opnemen (e-mail: aveenbrom@snijders-advocaten.nl of telefonisch: 073-720 02 00).