De ontbinding van een (koop)overeenkomst
Als een schuldenaar tekortschiet in de nakoming van een verbintenis die voortvloeit uit een wederkerige koopovereenkomst, kan haar wederpartij deze koopovereenkomst in beginsel ontbinden op grond van art. 6:265 lid 1 BW. Door ontbinding eindigt de overeenkomst en ontstaan er voor contractspartijen de verplichtingen om de koopovereenkomst ongedaan te maken. Wat partijen op grond van de koopovereenkomst hebben ontvangen, moet worden teruggegeven.
Bevoegdheid tot ontbinding en verzuim
Indien je wederpartij nog de mogelijkheid heeft om zijn verplichtingen uit de koopovereenkomst tijdig na te komen, dient hij eerst in ‘verzuim’ te verkeren voordat je bevoegd bent om tot ontbinding over te gaan. Je wederpartij raakt in verzuim zodra je een ingebrekestelling hebt verstuurd, deze de wederpartij heeft bereikt en de in de ingebrekestelling gestelde termijn tot nakoming is verstreken.
Een ingebrekestelling is dus de schriftelijke mededeling van de schuldeiser waarbij de schuldenaar wordt aangemaand om de overeengekomen prestatie te verrichten, waarbij tevens een redelijke termijn wordt gegeven om alsnog die prestatie te verrichten. Als de in de ingebrekestelling gestelde termijn verstrijkt zonder dat de schuldenaar de prestatie heeft verricht, treedt het verzuim daadwerkelijk in. Het is belangrijk om te weten dat er juridische uitzonderingen zijn waarbij een schuldenaar in verzuim treedt zonder ingebrekestelling, echter ga ik hier nu niet verder op in.
Hoe kan ik een koopovereenkomst ontbinden?
Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je bevoegd bent om de gesloten koopovereenkomst te ontbinden, is de volgende vraag hoe je dat precies doet. Het is van wezenlijk belang dat je eerst kijkt naar wat jullie hebben afgesproken. Bijvoorbeeld in de koopovereenkomst zelf of in de algemene voorwaarden die daarop van toepassing zijn. Het kan zijn dat er specifieke afspraken zijn gemaakt omtrent de ontbinding van de overeenkomst. Indien partijen geen specifieke afspraken hebben gemaakt geldt de wettelijke regeling van ontbinding.
Het ontbinden van de (koop)overeenkomst doe je door middel van het versturen van een schriftelijke ontbindingsverklaring. De ontbindingsverklaring kan zowel per brief als per e-mail worden verstuurd naar de wederpartij. De ontbinding vindt plaats op het moment dat de ontbindingsverklaring de andere partij bereikt. Ontbinding gaat derhalve niet automatisch. Als de koopovereenkomst digitaal tot stand is gekomen, kan je die ook digitaal ontbinden. Dat kan met een digitale verklaring zoals een e-mail of via een formulier op de website van de verkoper. Voor ontbinding is niet vereist dat de wederpartij nog eerst reageert op de ontbindingsverklaring of daarmee akkoord gaat. Indien je niet bevoegd bent om de koopovereenkomst te ontbinden (er is bijvoorbeeld geen tekortkoming die ontbinding rechtvaardigt), dan heeft een ontbindingsverklaring geen enkel juridisch gevolg. De overeenkomst en alle wederzijdse verplichtingen van partijen blijven dan gewoon voortbestaan.
De ontbindingsverklaring
In de ontbindingsverklaring geef je expliciet aan dat je de koopovereenkomst wenst te ontbinden. Het is raadzaam om in de ontbindingsverklaring tevens duidelijk aan te geven wat je precies wilt dat er gebeurt. Bijvoorbeeld dat je het aankoopbedrag terug wilt ontvangen en dat voornoemd bedrag moet worden teruggestort op een door jou aangegeven bankrekeningnummer. Het is niet vereist om in de ontbindingsverklaring jouw motivering voor de ontbinding te noemen. Echter, het is raadzaam om dat wel te doen en om tevens duidelijk te omschrijven waarom je de koopovereenkomst ontbindt. Op deze wijze minimaliseer je de kans dat de wederpartij het niet eens zal zijn met de ontbinding van de overeenkomst. Een consument mag een koopovereenkomst die via elektronische weg is gesloten altijd zonder opgaaf van redenen ontbinden binnen 14 kalenderdagen.
Oneens met ontbinding
Het komt dikwijls voor dat een wederpartij het niet eens is met de ontbinding van de overeenkomst. Immers, er kunnen substantiële (financiële) gevolgen verbonden zijn aan het ontbinden van een koopovereenkomst. Het is tevens goed denkbaar dat er sprake is van een twijfelgeval waarbij partijen het simpelweg niet eens zullen worden. Indien partijen er samen niet uit komen, zal er uiteindelijk een rechter aan te pas moeten komen. De rechter heeft namelijk de bevoegdheid om de ontbinding van de koopovereenkomst uit te spreken of te verklaren dat de eerdere ontbindingsverklaring rechtmatig is gedaan en de koopovereenkomst op dat specifieke moment dus is ontbonden.
Neem contact met ons op
Hebt u hulp nodig bij het ontbinden van een overeenkomst of het instellen van een vordering? Of hebt u te maken met een wederpartij die het oneens is met de ontbinding van de koopovereenkomst? Schroom dan niet en neem vrijblijvend contact op met een van onze incasso advocaten. Wij denken graag met u mee.