073 720 02 00
HR

De Wet arbeidsmarkt in balans: de ketenregeling

Bijgewerkt op HR, Nieuws

Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Dat brengt onder meer met zich mee dat de ketenregeling wijzigt. In dit artikel wordt aangegeven wat die wijziging inhoudt en hoe daar nu al rekening mee kan worden gehouden.

De wijziging

Op grond van de ketenregeling kan de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege (automatisch) overgaan in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat is op dit moment zo als met de reeks van arbeidsovereenkomsten een totale duur van 24 maanden wordt overschreden en/of een vierde arbeidsovereenkomst in de reeks wordt gesloten. Vanaf 1 januari 2020 wijzigt de duur van 24 maanden, in 36 maanden. Er kunnen dus gedurende een langere periode arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worden gesloten.

Daarbij geldt dat net als nu geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat als tussen twee arbeidsovereenkomsten in de reeks een periode is gelegen van minstens zes maanden. Wanneer de tussenliggende periode korter is dan zes maanden loopt de reeks door. De periode die is gelegen tussen de arbeidsovereenkomsten wordt dan zelfs meegenomen in de vaststelling van de totale duur van de periode van 24 maanden.

Van een reeks van arbeidsovereenkomsten is sprake als de opvolgende arbeidsovereenkomsten zijn aangegaan tussen een werknemer en in juridische zin dezelfde werkgever of een werknemer en in juridische zin verschillende werkgevers. Dat laatste kan zich bijvoorbeeld voordoen als de werknemer voorafgaand aan zijn arbeidsovereenkomst met de werkgever daar werkzaam is geweest via een uitzendbureau. Als de arbeidsovereenkomsten zijn aangegaan tussen werkgevers die in juridische zin dezelfde zijn, is niet van belang welke omvang de arbeidsovereenkomsten hadden en voor welke werkzaamheden de arbeidsovereenkomsten zijn aangegaan. Deze kunnen dus zijn aangegaan voor volledig andere functies.

Tip

De wijziging geldt voor alle arbeidsovereenkomsten die aflopen op of na 1 januari 2020. Het maakt niet uit wanneer de arbeidsovereenkomst is aangegaan. Werkgevers kunnen dus nu al een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangaan waarmee de periode van 24 maanden wordt overschreden. Die arbeidsovereenkomst moet dan wel op of na 1 januari 2020 aflopen.

Bijvoorbeeld: Een werknemer heeft een arbeidsovereenkomst gehad van 1 januari 2018 tot 1 januari 2019 (twaalf maanden). Die arbeidsovereenkomst is verlengd tot 1 september 2019 (acht maanden). Vanwege de wijziging kan de werkgever met deze werknemer nog een derde arbeidsovereenkomst aangaan tot 1 januari 2021 (zestien maanden).

Maar let op!

Als voor 1 januari 2020 met een reeks van arbeidsovereenkomsten een totale duur van 24 maanden wordt overschreden en/of een vierde arbeidsovereenkomst in de reeks wordt gesloten ontstaat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat is ook zo als alsnog een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt gesloten die afloopt op of na 1 januari 2020 en waarmee niet een totale duur van 36 maanden wordt overschreden.

Bijvoorbeeld: Een werknemer heeft een arbeidsovereenkomst gehad van 1 september 2017 tot 1 januari 2019 (zestien maanden). Die arbeidsovereenkomst is verlengd tot 1 september 2019 (acht maanden). De werkgever kan niet nog een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangaan.

Voor meer informatie over bovenstaande kunt u uiteraard contact met mij opnemen via lvdheuvel@snijders-advocaten.nl of op 073-7200200.

Disclaimer – Bij het opstellen van deze tekst is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde regels zoals opgenomen in bijvoorbeeld een collectieve arbeidsovereenkomst, individuele arbeidsovereenkomst en/of andere overeenkomst. Deze tekst bevat dus algemene informatie die niet in iedere situatie kan worden gebruikt. Tevens is het mogelijk dat de tekst op enig moment achterhaald is, bijvoorbeeld door gewijzigde regelgeving. Het wordt dan ook sterk aangeraden om contact met Snijders Advocaten op te nemen alvorens de informatie uit de tekst te gebruiken.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties