Doorstart (na faillissement)
Wat is een doorstart?
Soms is een faillissement niet meer te voorkomen. Een faillissement kan worden uitgesproken op verzoek van schuldeisers of op ‘eigen aangifte’ omdat de onderneming niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. Dit betekent echter niet altijd het einde van een onderneming. In sommige gevallen blijkt het mogelijk om een doorstart te maken. De term “doorstart” is niet wettelijk vastgelegd. Een doorstart is een voortzetting van de activiteiten van een onderneming, veelal in afgeslankte vorm, waarbij het bedrijfsproces en de financiële structuur worden gereorganiseerd. De voortzetting kan plaatsvinden in dezelfde onderneming, of worden ondergebracht in een andere, onderneming. Er zijn verschillende varianten van een doorstart mogelijk. In dit artikel zal nader worden ingegaan op de doorstart na een faillissement.
Na faillissement doorstarten
In veel gevallen is het niet mogelijk om zonder een faillissement een doorstart te realiseren. Het faillissement zorgt dat bij een doorstart dat slechts de gezonde onderdelen van de gefailleerde onderneming doorstarten. De curator is bevoegd de onderneming van de gefailleerde onderneming voort te zetten, mits dit in het belang van de boedel is. Dat wil zeggen dat voortzetting een bepaalde meerwaarde moet opleveren, bijvoorbeeld omdat daardoor een doorstart kan worden gerealiseerd. Bij een doorstart worden levensvatbare onderdelen van een (failliete) onderneming van de curator overgenomen door een geïnteresseerde koper. Dit gebeurt door middel van een activa-transactie.
Proces van doorstarten
In een gemiddeld faillissement met een actieve onderneming zal de curator inventaris, voorraden, werknemers, een orderportefeuille, een debiteurenportefeuille en een handelsnaam aantreffen. Nadat de curator alle activa en activiteiten in kaart heeft gebracht, benadert hij potentiële doorstartkopers. Zij brengen dan een (onvoorwaardelijk) bod uit en de curator zal verder onderhandelen met degene die het beste bod heeft uitgebracht. Als er overeenstemming is bereikt ten aanzien van de over te nemen activa én de prijs, dan sluiten partijen een koopovereenkomst, waarna de doorstartkoper de onderneming overneemt. Hiermee is de doorstart een feit.
Voordeel faillissement
Het is daarom mogelijk om bij de doorstart als koper slechts de parels uit de onderneming te halen. Werknemers hoeven niet verplicht te worden overgenomen en ook de passiva (de schulden) kunnen worden achtergelaten in de failliete boedel. De koper bepaalt dus zelf welke onderdelen hij van de curator wenst over te nemen, terwijl de schulden achterblijven bij de failliete vennootschap. Daarmee kan een doorstart na een faillissement een aantrekkelijke manier zijn om een gezond bedrijfsonderdeel van een failliete onderneming over te nemen.
Nadelen faillissement
Het faillissement heeft als nadeel, dat een potentiële koper moet gaan onderhandelen met de curator. Die curator behartigt niet de belangen van de ondernemer, maar voornamelijk de belangen van de schuldeisers: hij wil zoveel mogelijk geld in de boedel krijgen. Curatoren zullen derhalve een reële overnamesom vragen.
Een ander groot nadeel van een doorstart is dat handelspartners en werknemers worden geraakt door het faillissement. Er bestaat een risico voor de doorstartende ondernemer dat werknemers en handelspartners niet mee over willen gaan in de doorstart. Als doorstartende ondernemer heb je geen garantie dat belangrijke overeenkomsten, waaronder arbeidsovereenkomsten en samenwerkingsverbanden, worden voortgezet.
Een ander nadeel van het faillissement is, dat de curator onderzoek doet naar de oorzaak van het faillissement. Het kan zo zijn, dat hij concludeert dat er sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid. Dat kan grote (financiële) gevolgen hebben voor het zittende bestuur van de onderneming.
Andere nadelen kunnen nog zijn:
- medewerking van de bank is vereist in geval van de door de onderneming verstrekte zekerheidsrechten;
- de faillietverklaring is openbaar, zodat een risico bestaat op imagoschade of omzetverlies:
- er is geen exclusiviteit in de onderhandelingen met de curator;
- de curator verstrekt geen enkele garantie, risico’s op de activa rusten op de koper.
Verkeert uw onderneming in zwaar weer of heeft u op een andere manier advies nodig over de doorstart, neem dan vrijblijvend contact met ons op!