Geld lenen of een lening verstrekken? Laat altijd een contract voor een lening opstellen
Indien u voornemens bent om een geldlening aan te gaan of juist een lening te verstrekken, is het van wezenlijk belang om hiervoor een contract op te stellen. Bij het opstellen van een contract voor een lening worden de tussen partijen gemaakte afspraken schriftelijk vastgelegd en is het helder onder welke precieze voorwaarden het geld geleend wordt. Logischerwijs wilt u de afspraken over de terugbetaling en eventuele rente expliciet vastleggen in een bindende geldleningsovereenkomst die zowel door de schuldeiser als de schuldenaar ondertekend is.
Juridische aspecten van een geldleningsovereenkomst
Het opstellen van een geldleningsovereenkomst is een juridische aangelegenheid omdat het in een dergelijk contract van belang is om juridische termen op te nemen. Enkel op deze wijze staat onomstreden vast welke rol partijen hebben en welke verplichtingen er op hen rusten. Zo staan er in een geldleningsovereenkomst vaak begrippen zoals bijvoorbeeld ‘schuld’, ‘schuldeiser’ en ‘schuldbekentenis’. Waarschijnlijk weet u wel ongeveer wat voornoemde begrippen betekenen maar de juridische betekenis van de begrippen kan echter toch anders luiden.
Contract voor een lening opstellen? De inhoud
In een juridisch waterdichte geldleningsovereenkomst zijn te allen tijde de volgende relevante aspecten van de geldlening opgenomen:
- Welke (rechts)persoon is de schuldeiser en welke (rechts)persoon is de schuldenaar? Het is belangrijk om expliciet in de geldleningsovereenkomst op te nemen wie de partijen zijn die betrokken zijn bij de geldlening. Hierbij is het raadzaam om zoveel mogelijk (persoonlijke) gegevens van de partijen op te nemen. Voornoemde gegevens dient u uiteraard te verifiëren.
- Het bedrag van de geldlening, ook wel de ‘hoofdsom’. Het precieze bedrag van de geldlening is logischerwijs een belangrijk gegeven. Dit geeft namelijk aan hoeveel geld u verschuldigd bent aan de schuldeiser dan wel hoe groot uw vordering is op de schuldenaar.
- De aflossingen. Hierbij is van belang hoeveel en wanneer er precies afgelost gaat worden. Voor beide partijen is het belangrijk om te weten welke bedrag er wekelijks, maandelijks of jaarlijks afgelost zal gaan worden. Op deze wijze weten partijen precies waartoe zij periodiek verplicht zijn dan wel recht op hebben.
- Het rentepercentage dat de schuldenaar dient te voldoen. Het rentepercentage van de geldlening behelst feitelijk gezien de kosten voor de schuldenaar van het geleende geld. Voor de schuldeiser behelst het rentepercentage de vergoeding waar hij recht op heeft als gevolg van het ter beschikking stellen van het geld aan de schuldenaar.
- Onder welke omstandigheden de schuldenaar in gebreke is. Voor beide partijen bij de geldleningsovereenkomst is het relevant om te weten wanneer de schuldenaar in gebreke is. Zodra de schuldenaar in gebreke is als gevolg van het niet nakomen van de op hem rustende verplichtingen op basis van de geldleningsovereenkomst kan de schuldeiser hier rechtsgevolgen aan verbinden.
- Zekerheden of onderpand; Het is mogelijk om bepaalde zekerheden of een onderpand op te nemen in de geldleningsovereenkomst. Op deze wijze beperkt de schuldeiser het financiële risico van de geldlening.
- Wanneer de geldlening opeisbaar is. Op het moment dat de geldlening opeisbaar is kan de schuldeiser het volledige openstaande bedrag ineens opeisen. De schuldenaar verliest hierbij zijn recht om zijn schuld aan de schuldeiser in termijnen af te lossen. Dit kan derhalve vergaande gevolgen hebben voor de schuldenaar.
Waarom is een geldleningsovereenkomst van belang?
U kunt nimmer garanderen dat de wederpartij van de geldlening zijn afspraken volledig nakomt. Het zijn namelijk altijd verplichtingen die in de toekomst zijn gelegen en naarmate de tijd verstrijkt kan de wederpartij van de geldlening mogelijk in (financiële) problemen raken. Dientengevolge zal uw wederpartij niet meer in staat zijn de verplichtingen van het opgestelde leen contract na te komen.
Tevens is het denkbaar dat u in een (zakelijk) geschil raakt met uw wederpartij en laatstgenoemde daarom besluit de overeengekomen geldleningsovereenkomst niet meer na te komen. Met name wanneer het om substantiële bedragen gaat is het van wezenlijk belang om de gemaakte afspraken expliciet vast te leggen. Zonder een bindende geldleningsovereenkomst is het erg lastig te bewijzen welke afspraken er tussen partijen zijn gemaakt. Bewijstechnisch is een eventuele rechtszaak met betrekking tot de geldlening zonder een geldleningsovereenkomst dan ook niet erg kansrijk. Het doel van een geldleningsovereenkomst is derhalve het zoveel mogelijk uitsluiten van financiële risico’s.
Leen contract opstellen? Neem contact met ons op
Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een contract voor een geldlening? Of heeft u te maken met een relatie die de overeengekomen geldleningsovereenkomst heeft geschonden? Schroom dan niet en neem vrijblijvend contact op met een van onze incasso advocaten. Wij denken graag met u mee.