073 720 02 00

Hoe ga je om met een wanbetaler?

Door Bijgewerkt op Geen categorie

Iedereen loopt wel eens tegen een wanbetaler aan. Uw factuur wordt niet betaald, vaak met de nodige smoezen. Dat geeft irritatie en soms ook druk op uw liquiditeit.

Zolang de wanbetaler alsnog betaalt, is er geen probleem. Maar wat nu als u de wanbetaler op geen enkele wijze kunt dwingen om tot betaling over te gaan? In dit blog geven wij van Snijders Incasso enkele tips hoe om te gaan met een wanbetaler en welke acties u tegen de wanbetaler kunt ondernemen.

Stappenplan bij wanbetaling

Wanneer u te maken hebt met wanbetaling van een klant volgen hierna enkele stappen die u kunt ondernemen om uw factuur alsnog betaald te krijgen.

  1. Zorg er in de eerste plaats voor dat u er kort op zit. Zodra de betalingstermijn is verlopen, stuurt u er direct een betalingsherinnering uit en de eventueel daaropvolgende acties. Hierdoor voelt de wanbetaler minder ruimte om de factuur onbetaald te laten;
  2. Naast het versturen van betalingsherinneringen en aanmaningen, is het verstandig telefonisch contact op te nemen met de betreffende wanbetaler. Maak tijdens dat gesprek duidelijke en concrete afspraken over wanneer de factuur betaald moet zijn en bevestig deze afspraken schriftelijk.
  3. En mocht het na het nemen van stap 1 en 2 nog niet gelukt zijn om uw factuur betaald te krijgen, dan is het advies om zo snel mogelijk juridische hulp in te schakelen. Vaak is een brief of telefoontje van een advocaat al voldoende om de wanbetaler zover te krijgen dat hij de factuur alsnog wel betaalt.

Naast bovenstaande stappen kun je er bij een wanbetaling ook voor kiezen om:

  1. Uw verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst (bijvoorbeeld het leveren van producten) op te schorten totdat de wanbetaler de factuur heeft voldaan;
  2. Het verrekenen van uw vordering op de wanbetaler met een eventuele vordering die hij nog op u heeft;
  3. De overeenkomst te ontbinden. Aan het ontbinden van een overeenkomst zitten wel wat haken en ogen. De wanbetaler moet dan namelijk in verzuim zijn. Dit kan automatisch intreden, bijvoorbeeld als de wanbetaler zegt de factuur niet te gaan betalen. In alle andere gevallen zult u de wanbetaler eerst in gebreke moeten stellen en hem alsnog een redelijke termijn te geven om tot betaling over te gaan, alvorens u de overeenkomst kunt ontbinden.
    Hulp van een incasso advocaat

Hebt u alles geprobeerd, maar lukt het niet om uw factuur betaald te krijgen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Wij zorgen voor een forse en reële druk, bijvoorbeeld door beslagleggen of faillissementsaanvraag, zodat de wanbetaler niet veel anders meer kan dan de vordering te betalen.

Indien u vragen hebt over de inrichting van uw debiteurenbeheer/creditmanagement, denken wij ook graag met u mee.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties