Mag een ex-werknemer met een relatiebeding in dienst treden bij een relatie?
De rechtbank Zeeland-West Brabant beantwoordde deze vraag in een recent gepubliceerde uitspraak.
Wat was er aan de hand?
Een werkgever had met de werknemer een relatiebeding gesloten. Daarin stond dat de werknemer geen zakelijke contacten mocht aangaan of onderhouden met relaties van de werkgever. Na het einde van het dienstverband trad de ex-werknemer in dienst bij de concurrent, die ook een relatie was van de werkgever. De werkgever was van mening dat ‘geen zakelijk contact aangaan of relaties onderhouden’ betekent dat de ex-werknemer ook niet in dienst mag treden bij deze relatie. Dit was immers een zakelijke relatie én een concurrent.
Wat oordeelde de rechter?
De kantonrechter overweegt dat een relatiebeding in het maatschappelijk verkeer een andere strekking heeft dan een concurrentiebeding in klassieke zin. Zo verbiedt het concurrentiebeding de werknemer om in dienst te treden bij een andere werkgever of om als zelfstandige met de ex-werkgever te concurreren. Het relatiebeding is een variant van het concurrentiebeding en verbiedt de werknemer in het algemeen om met (ex-)relaties van de werkgever zaken te doen.
De stelling van de werkgever dat het aangaan van een arbeidsovereenkomst valt onder het aangaan van een zakelijk contact in de zin van het relatiebeding, slaagt niet gelet op de algemeen bekend veronderstelde achtergrond van het relatiebeding en het verschil in strekking ten opzichte van het concurrentiebeding.
De werknemer handelde dus niet in strijd met het relatiebeding en kon bij de concurrent blijven werken.
Werkgevers, let op
Met alleen een relatiebeding kan je niet tegenhouden dat een werknemer bij een concurrent gaat werken. Wil je dit wel? Spreek dan (ook) een concurrentiebeding af. Daarbij is uiteraard van belang dat het concurrentiebeding rechtsgeldig wordt afgesproken. Wil je het concurrentiebeding (bij voorkeur vooraf) laten toetsen? Neem dan gerust contact met ons op.