Nakoming vorderen
Wanneer partijen een (mondelinge of schriftelijke) overeenkomst aangaan, gaan zij over en weer verplichtingen aan. Bij het sluiten van de overeenkomst gaan partijen (als het goed is) ervan uit dat de afspraken worden nagekomen. Als contractspartijen aan hun verplichtingen uit de overeenkomst voldoen, is er sprake van nakoming.
Helaas komt het in de praktijk regelmatig voor dat contractspartijen de overeenkomst niet, niet deugdelijk of niet tijdig nakomen. Als het niet, niet deugdelijk of niet tijdig nakomen van de overeenkomst de schuld is van een contractspartij of voor risico van een contractspartij komt, dan is er sprake van een wanprestatie (oftewel tekortkoming in de nakoming).
In beginsel is vereist dat de contractspartij dan alsnog in de gelegenheid gesteld dient te worden om op een deugdelijke wijze zijn verplichtingen na te komen. In de praktijk wordt daarom vaak een ingebrekestelling verzonden aan de in gebreke blijvende contractspartij en wordt deze verzocht en gesommeerd om zijn verplichtingen alsnog na te komen. Op deze manier maakt de contractspartij kenbaar dat hij zich het recht op nakoming voorbehoudt. Indien de contractspartij niet reageert op de ingebrekestelling of kenbaar maakt dat hij zijn verplichtingen niet zal nakomen, dan is de contractspartij in verzuim ten aanzien van zijn verplichtingen.
In het geval van niet-nakoming van een overeenkomst, ben je als contractspartij bevoegd om nakoming te vorderen van de andere contractspartij. Een contractspartij kan verschillende belangen hebben om de andere contractspartij tot nakoming te verzoeken. Zo kan het zijn dat de contractspartij zijn verplichtingen wel is nagekomen en/of de prestatie van de andere contractspartij alleen door die contractspartij nagekomen kan worden. Nakoming vorderen kan op twee manieren, buitengerechtelijk en/of via de rechter.
Nakoming vorderen – buitengerechtelijk
Komt een van de contractspartijen de overeenkomst niet na, dan kan de andere contractspartij een schriftelijke ingebrekestelling versturen en sommeren om zijn verplichtingen alsnog na te komen. Indien de contractspartij niet reageert op de ingebrekestelling of kenbaar maakt dat hij zijn verplichtingen niet zal nakomen, dan is de contractspartij in verzuim ten aanzien van zijn verplichtingen. Ook nadat een contractspartij in verzuim is geraakt, kan de andere contractspartij alsnog schriftelijk nakoming vorderen indien dit niet onmogelijk is geworden.
Nakoming vorderen – via de rechter
Artikel 3:296 lid 1 Burgerlijk Wetboek bepaalt:
‘Tenzij uit de wet, uit de aard der verplichting of uit een rechtshandeling anders volgt, wordt hij die jegens een ander verplicht is iets te geven, te doen of na te laten, daartoe door de rechter, op vordering van de gerechtigde, veroordeeld’.
Reageert de in gebreke blijvende contractspartij niet op de schriftelijke ingebrekestelling/sommatie of laat hij weten dat hij niet zal nakomen, dan is een gang naar de rechter mogelijk de aangewezen route om nakoming te vorderen.
Een contractspartij dwingen tot nakoming?
Wilt u een contractspartij aanspreken tot nakoming? Dan kan dit buitengerechtelijk en via de rechter.
Mocht u vragen hebben, neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.