Non-conformiteit bij een consumentenkoop
Indien u besluit om een tweedehands auto aan te schaffen, loopt u gegarandeerd meer risico op verborgen gebreken dan dat u een gloednieuwe auto aanschaft bij bijvoorbeeld een officiële autodealer. Ingeval de koper van een tweedehands auto kan bewijzen dat er al op het moment van de koop gebreken aanwezig waren, is er sprake van ‘non-conformiteit’. Mogelijke gevolgen van non-conformiteit zijn ontbinding van de koopovereenkomst door de koper of een vordering tot herstel van de gebreken. Op het moment dat de verkoper handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf en de koper een particulier is, wordt laatstgenoemde wettelijk beschermd met betrekking tot het leveren van het bewijs.
Non-conformiteit
Wanneer u een product hebt gekocht en dit vervolgens niet voldoet aan de gesloten overeenkomst, wordt dit in juridische termen ook wel non-conform genoemd. In het Burgerlijk Wetboek staat dat een zaak aan de overeenkomst moet voldoen die tussen de koper en de verkoper is gesloten. Er is echter wel een belangrijk juridisch verschil in soorten koopovereenkomsten. Juridisch wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten van koop, namelijk de consumentenkoop en een koopovereenkomst die tussen twee of meer bedrijven wordt gesloten. Het verschil tussen deze twee soorten van koop is belangrijk omdat de consument via de consumentenkoop extra bescherming geniet op grond van de wet.
Consumentenkoop
Veel wettelijke bepalingen die gaan over de koopovereenkomst zijn van toepassing op de consumentenkoop. De definitie van consumentenkoop is in het Burgerlijk Wetboek geregeld. In artikel 5 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek staat: ‘In deze titel wordt verstaan onder consumentenkoop: de koop met betrekking tot een roerende zaak die wordt gesloten door een verkoper die handelt in het kader van zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit en een koper, natuurlijk persoon, die handelt voor doeleinden buiten zijn bedrijfs- of beroepsactiviteit.’
De wet stelt derhalve aan consumentenkoop een aantal voorwaarden:
- het betreft de koop van een roerende zaak;
- die wordt gesloten door een verkoper die handelt vanuit zijn beroep of bedrijf;
- en een koper die niet handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf.
Ondernemers kunnen derhalve in beginsel geen beroep doen op de bepalingen met betrekking tot de consumentenkoop.
Voorbeeld: Tweedehands Mercedes
Het voorbeeld dat volgt geeft goed weer dat consumenten een (verhoogde) wettelijke bescherming genieten ingeval van non-conformiteit.
Een autohandelaar verkocht in juli 2009 een Mercedes uit 1998 aan een consument. De koper betaalde een bedrag van € 7.500,- voor de auto. Verkoper gaf op de Mercedes geen garantie, gaf aan niet in te staan voor juistheid van de kilometerstand en de koper tekende voor de auto “zoals gezien, bereden en akkoord bevonden“. Al snel begon de Mercedes gebreken te vertonen. Op 22 augustus 2009 is er een breuk ontstaan in het motorblok waardoor de auto niet meer kon rijden. De koper heeft om die reden ontbinding van de koopovereenkomst gevorderd. De rechtbank heeft die vordering toegewezen en verkoper veroordeeld in de proceskosten van de particuliere koper.
De autoverkoper is vervolgens in hoger beroep gegaan. De autoverkoper stelt dat de auto zonder garantie is verkocht, dat het gebrek in de motor op het moment van verkoop niet aanwezig was en dat de koper er in ieder geval niet in is geslaagd dat te bewijzen. Volgens de advocaat van de autohandelaar rust de bewijslast daarvan namelijk op de koper. Het hof gaat daar echter niet in mee, en stelt voorop dat er sprake is van een consumentenkoop tussen een particuliere koper en een professionele autoverkoper. Als er met betrekking tot een auto (of een andere zaak) een koopovereenkomst wordt gesloten, dan moet het geleverde aan de overeenkomst beantwoorden. Dat wil zeggen dat het verkochte de eigenschappen moet bezitten die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Het hof komt tot de conclusie dat sprake is van non-conformiteit. De gebreken hebben zich binnen zes maanden geopenbaard en verhinderen een normaal gebruik van de auto. Het is aan de verkoper om bewijs te leveren van het tegendeel. Dat kan laatstgenoemde enkel doen door aan te tonen dat de auto op het moment van verkoop geen gebreken had, anders dan de gebreken die van een auto van dit merk en type en van die leeftijd kon worden verwacht.
Neem contact met ons op
Heeft u hulp nodig bij het ontbinden van een koopovereenkomst of het instellen van een vordering? Of heeft u te maken met een verkoper die u onjuiste informatie heeft verstrekt? Schroom dan niet en neem vrijblijvend contact op met een van onze incasso advocaten. Wij denken graag met u mee.