Ontbinden van de arbeidsovereenkomst op basis van de h-grond
In de wet is limitatief opgesomd wat een redelijke grond is voor ontslag. De h-grond is daarbij de zogenaamde restgrond. Het gaat dan om ‘andere omstandigheden die zodanig zijn dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren’.
Deze ontslaggrond is er voor situaties waar een ontslag van de werknemer wenselijk is, maar die mogelijk niet onder één van de andere zeven ontslaggronden valt (namelijk bedrijfseconomisch, langdurige arbeidsongeschiktheid, frequent ziekteverzuim, disfunctioneren, verwijtbaar handelen, werkweigering wegens gewetensbezwaren en verstoorde arbeidsrelatie).
De h-grond is een niet veel gebruikte ontslaggrond. De bekendste voorbeelden zijn toch wel de werknemer die in detentie verkeert, of een werknemer die niet (meer) over een verblijfsvergunning beschikt. Hierna geef ik nog enkele voorbeelden uit de rechtspraak:
Stalking werknemer
Soms zijn er omstandigheden van buitenaf, waar de werknemer ook niets aan kan doen, die ervoor zorgen dat de arbeidsovereenkomst op de h-grond kan worden ontbonden. Dit was het geval bij een werknemer die – vermoedelijk door een ex-partner – werd gestalkt. Ook werden er brieven verspreid in de woonplaats van de werknemer met de boodschap dat desbetreffende werknemer een pedofiel is en vrouwen mishandelde en verkrachtte. Ook zijn werkgever kreeg dergelijke berichten en de directeur van deze onderneming werd zowel zakelijk als privé lastig gevallen en bedreigd door deze ‘stalker’.
De rechtbank oordeelde dat de goede naam en eer van het bedrijf in ernstige mate werd aangetast, dat sprake was van een zeer uitzonderlijke en voor alle betrokken partijen trieste – en tevens onhanteerbare – situatie. Gezien het voorgaande kon in dit geval niet van de werkgever worden verwacht de arbeidsovereenkomst met deze werknemer voort te zetten. Het ontbindingsverzoek werd toegewezen.
Overlast door medisch probleem
Een andere situatie waarbij de arbeidsovereenkomst op de h-grond werd ontbonden was als volgt.
Een werknemer die lichamelijk beperkt is en zich in een rolstoel voortbeweegt, verspreidde een zeer onaangename urinegeur. Deze geur zorgde voor veel overlast bij het andere personeel. Ondanks veelvuldige gesprekken – en een traject bij de bedrijfsarts – ontkende de werknemer de omvang van het probleem. Ook was desbetreffende werknemer niet bereid om te praten over dit probleem of bereid een oplossing hiervoor te zoeken. Werknemer wilde geen enkele medewerking te verlenen. Na een lang traject heeft de werkgever geen andere oplossing gezien dan de rechtbank te verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dit verzoek werd toegewezen.
Arbeidsovereenkomst is lege huls geworden
In deze kwestie werkte de werknemer namens de werkgever bij een belangrijke klant van de werkgever. Deze belangrijke klant heeft echter te kennen gegeven dat zij niet meer met de werknemer kan werken en heeft deze werknemer de toegang tot haar onderneming ontzegd. Werknemer kan hierdoor zijn functie niet meer uitoefenen. Werkgever heeft een andere passende functie voor werknemer gezocht, zelfs wereldwijd, maar deze blijkt niet voorhanden. De werknemer is inmiddels al acht maanden vrijgesteld van werk, waarbij hij zijn reguliere loon ontvangt, waarna werkgever een ontbindingsverzoek heeft ingediend.
De rechtbank oordeelt dat de omstandigheid dat een klant niet meer wil werken met een van haar werknemers voor rekening en risico van de werkgever komt. Daarmede is werkgever gehouden tot loondoorbetaling en moet de werkgever onderzoeken of de werknemer elders binnen de organisatie kan worden geplaatst. Nu de werknemer al gedurende acht maanden zijn loon ontvangt, zonder dat hij hiervoor werkzaamheden verricht, en de werkgever wereldwijd heeft gezocht naar een andere functie maar deze niet voor handen is, maakt dat van de werkgever niet kan worden verlangd het dienstverband in stand te laten. Het ontbindingsverzoek wordt toegewezen.
Conclusie
Hoewel de h-grond niet vaak wordt gebruikt, is het toch goed om deze mogelijkheid scherp op het netvlies te hebben. Bieden de gebruikelijke ontslaggronden geen soelaas, dan doet de h-grond dat mogelijk wel. Mocht u een dergelijke situatie aan de hand hebben, neem dan even contact op met Snijders Arbeidsrecht. Wij adviseren u graag.