Pensioen na scheiding
Hoe zit het met mijn pensioen na een scheiding?
De beslissing om te gaan scheiden, is ingrijpend. Er moeten veel afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld over de kinderen, het huis, de verdeling van bezittingen en misschien zelfs schulden. Waar vaak niet aan gedacht wordt, is dat ook over het pensioen dat gedurende het huwelijk is opgebouwd afspraken gemaakt moeten worden. Dit opgebouwde pensioen moet namelijk óók verdeeld worden. Hoewel de pensioenaanspraken pas daadwerkelijk verdeeld worden op het moment dat u met pensioen gaat, moet u in het kader van een echtscheiding over die verdeling dus wel al afspraken vastleggen, namelijk in een echtscheidingsconvenant.
Pensioen bij scheiding
Op het moment dat u de gevolgen van uw echtscheiding gaat bespreken, is het van belang dat u dus nagaat waar u ieder pensioen hebt opgebouwd, maar ook hoe veel dat is. Daarvoor kunt u inloggen op https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/.
Het te verdelen pensioen is op te splitsen in ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. Het basispensioen (uw AOW) hoeft u niet te delen met uw ex-partner. In deze blog wordt overigens enkel het ouderdomspensioen besproken.
Met betrekking tot het ouderdomspensioen geldt dat er géén recht op verdeling is indien het jaarlijks te ontvangen bedrag minder dan € 484,09 bedraagt. Dit “grensbedrag” wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.
Verdeling ouderdomspensioen
Met betrekking tot de verdeling van de (ouderdoms)pensioenaanspraken zijn de navolgende scenario’s mogelijk:
a)
Er worden geen afspraken gemaakt. In dat geval hebt u ieder recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens de periode dat u getrouwd/geregistreerd partner was, of u ieder als partner was aangemeld bij de pensioenuitvoerder. In dat geval spreken we ook wel van “wettelijke verevening”;
b)
In het kader van de echtscheiding spreekt u met elkaar een andere verdeling af, bijvoorbeeld 70/30. Dergelijke afspraken dient u door te geven aan de pensioenuitvoerder(s), zodat die de afspraken kan (kunnen) verwerken. Daarvoor wordt het “Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding” gebruikt. Dit formulier is te downloaden via de website van de Belastingdienst;
c)
Het ouderdomspensioen kan gesplitst in plaats van verdeeld worden. Dit heet conversie. U heeft dan een eigen pensioenpotje ter hoogte van het deel van het ouderdomspensioen dat uw ex-partner heeft afgestaan. In het nieuwe wetsvoorstel “Wet verdeling pensioen bij scheiding 2021” is conversie overigens het uitgangspunt.
d)
Het ouderdomspensioen wordt niet verdeeld. U kunt dan later geen aanspraak meer maken op een deel van het ouderdomspensioen van uw ex-partner. De afspraak om niet te verdelen moet schriftelijk worden vastgelegd.
Indien u andere afspraken wenst te maken, dan dient u dat binnen twee jaar na uw scheiding gedaan én aan uw pensioenuitvoerder(s) doorgegeven te hebben. Laat u dat na, dan zal uw ex-partner zelf een deel van het pensioen naar u moeten overmaken als hij/zij met pensioen gaat, en andersom zult u een deel naar uw ex-partner moeten overmaken. Dat kan tot problemen leiden, met name indien uw ex-partner daartoe niet overgaat.
Pensioen en scheiding; laat u goed adviseren en regel het!
Pensioen na scheiding wordt vaak niet voldoende besproken in het kader van een echtscheiding. Het niet maken van afspraken, of het niet voldoende overzien van de gevolgen van bepaalde afspraken kan tot vervelende situaties leiden.
Laat uzelf dus deugdelijk adviseren en maak goede afspraken. Snijders Familierecht helpt u daar graag bij.
Vragen?
Vragen over uw pensioen na scheiding? Neemt u gerust contact met ons op. Mevrouw Swinkels en mevrouw Verlijsdonk bespreken de verschillende mogelijkheden graag met u.