Scheiden met een koopwoning en hypotheek: HELP!
“Sometimes two homes are better than one”, aldus zanger James TW. Toch is voor veel stellen die samen een koopwoning hebben de gedachte aan een ander huis vanwege een scheiding, beangstigend. Kunnen zij dat wel betalen? En wat als één van de twee nu juist in de gezamenlijke woning wil blijven wonen?
Optie 1: de woning wordt eigendom van één van de twee
Wat wij in onze praktijk veelal zien, is dat één van de twee in de koopwoning wil blijven wonen. Die persoon zal dan uit moeten zoeken of hij in staat is de woning over te nemen, en dus het eigendomsaandeel van die ander (vaak 50%) te ‘kopen’. Er zal dan bepaald moeten worden wat de woning waard is, zodat ook duidelijk wordt op welk bedrag die ander dan recht heeft. Als er nog een recht van hypotheek op de woning rust, zal de bank bovendien moeten instemmen met het ontslag van de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.
Overigens kan het natuurlijk ook voorkomen dat de nog openstaande hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. In dat geval, zal de persoon wiens aandeel in de woning wordt overgenomen nog een bedrag aan de ander moeten voldoen.
Optie 2: de woning wordt verkocht
Als geen van beiden in staat is om de ander uit te kopen, wordt de woning vaak verkocht aan een derde. Ook dan zal bepaald moeten worden wat de woning waard is, en tegen welk bedrag partijen de woning minimaal willen verkopen. Er wordt dus een zogeheten vraag- en laatprijs overeengekomen.
Daarnaast blijft vaak één van de twee in de woning wonen, totdat verkoop en levering plaatsvindt. In het geval er minderjarige kinderen zijn, is dit meestal de ouder die (hoofdzakelijk) de zorg draagt voor de kinderen. In dat geval, is het van groot belang dat er goede afspraken worden gemaakt – en vastgelegd – over de kosten van de woning, zoals de hypotheeklasten. Immers, zolang de woning niet verkocht en geleverd is, blijft men beide aansprakelijk voor deze schuld. Als diegene die in de woning blijft wonen de lasten op enig moment niet betaalt, en er ontstaat een achterstand, kan de bank evenzeer bij de ander aankloppen.
Ook blijven beide partijen verantwoordelijk voor onderhoudskosten. De gebruikerslasten verbonden aan de woning (zoals gas, water en licht) worden meestal betaald door diegene die in de woning blijft, omdat die persoon ook het daadwerkelijke gebruik heeft.
Geschil over woning?
Het komt, helaas, regelmatig voor dat partijen die in een scheiding verwikkeld zijn, het niet eens worden over verdeling van de woning. In dat geval, kan de rechter worden gevraagd om een verdeling te bepalen.
Vele opties zijn dus denkbaar en mogelijk. Mevrouw mr. J.A. Swinkels en mevrouw mr. R.A.M. Verlijsdonk bespreken deze graag met u, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie.