073 720 02 00
Nieuws

Scheiden met een koopwoning en hypotheek: HELP!

Door Bijgewerkt op Nieuws

“Sometimes two homes are better than one”, aldus zanger James TW. Toch is voor veel stellen die samen een koopwoning hebben de gedachte aan een ander huis vanwege een scheiding, beangstigend. Kunnen zij dat wel betalen? En wat als één van de twee nu juist in de gezamenlijke woning wil blijven wonen?

Optie 1: de woning wordt eigendom van één van de twee

Wat wij in onze praktijk veelal zien, is dat één van de twee in de koopwoning wil blijven wonen. Die persoon zal dan uit moeten zoeken of hij in staat is de woning over te nemen, en dus het eigendomsaandeel van die ander (vaak 50%) te ‘kopen’. Er zal dan bepaald moeten worden wat de woning waard is, zodat ook duidelijk wordt op welk bedrag die ander dan recht heeft. Als er nog een recht van hypotheek op de woning rust, zal de bank bovendien moeten instemmen met het ontslag van de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.
Overigens kan het natuurlijk ook voorkomen dat de nog openstaande hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. In dat geval, zal de persoon wiens aandeel in de woning wordt overgenomen nog een bedrag aan de ander moeten voldoen.

Optie 2: de woning wordt verkocht

Als geen van beiden in staat is om de ander uit te kopen, wordt de woning vaak verkocht aan een derde. Ook dan zal bepaald moeten worden wat de woning waard is, en tegen welk bedrag partijen de woning minimaal willen verkopen. Er wordt dus een zogeheten vraag- en laatprijs overeengekomen.
Daarnaast blijft vaak één van de twee in de woning wonen, totdat verkoop en levering plaatsvindt. In het geval er minderjarige kinderen zijn, is dit meestal de ouder die (hoofdzakelijk) de zorg draagt voor de kinderen. In dat geval, is het van groot belang dat er goede afspraken worden gemaakt – en vastgelegd – over de kosten van de woning, zoals de hypotheeklasten. Immers, zolang de woning niet verkocht en geleverd is, blijft men beide aansprakelijk voor deze schuld. Als diegene die in de woning blijft wonen de lasten op enig moment niet betaalt, en er ontstaat een achterstand, kan de bank evenzeer bij de ander aankloppen.

Ook blijven beide partijen verantwoordelijk voor onderhoudskosten. De gebruikerslasten verbonden aan de woning (zoals gas, water en licht) worden meestal betaald door diegene die in de woning blijft, omdat die persoon ook het daadwerkelijke gebruik heeft.

Geschil over woning?

Het komt, helaas, regelmatig voor dat partijen die in een scheiding verwikkeld zijn, het niet eens worden over verdeling van de woning. In dat geval, kan de rechter worden gevraagd om een verdeling te bepalen.

Vele opties zijn dus denkbaar en mogelijk. Mevrouw mr. J.A. Swinkels en mevrouw mr. R.A.M. Verlijsdonk bespreken deze graag met u, dus neem gerust en geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties